mars 2014

pasta, food, cook
Publisert dato: mars 28th, 2014Sist oppdatert: februar 16th, 2024751 ord i artikkelca 4,1 minutters lesetid0 kommentarer on Hjemmelaget pasta

SKRIBENT / KOKK

Don Valentin -Hjemmekokklauget

KJØKKEN

VANSKELIGHETSGRAD

Hjemmelaget pasta

Visninger totalt: 1 779Dagens visninger: 1
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Det finnes pasta, det finnes fersk pasta og så finnes det hjemmelaget pasta. Selv om vi kanskje kjenner pasta som italiensk, og at de mest populære pastarettene vi spiser i dag kommer fra Italia – heller flere og flere til at pastaen kom til Italia, ikke med Marco Polo slik mange tror, den kom nok til Italia lenge før unge herr Polo en gang var påtenkt.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Selv om det finnes referanser til pasta som er flere tusen år gamle, blant annet fra midtøsten, er det lite tvil om at Italia er den moderne pastaens hjemland. De første referansene til pasta på italiensk jord kommer fra Sicilia i år 1154. Dit ble den sannsynligvis brakt av araberne. Moderne industriprodusert pasta består som regel av varierende innhold av durumhvetemel (og eller semule), og vann. Den fremstilles gjennom en ekstruderingsprosess, hvor pastadeigen blir presset gjennom forskjellige hullformer. Pasta kommer i en rekke former og størrelser. I Italia et finnes over 300 forskjellige varianter, med mer en 1300 navn. Gjennom tiden har man brukt en rekke forskjellige vesker og melvarianter pasta. Av veske har man brukt og kan man for eksempel bruke: vann, hønseegg, andeegg, melk, fløte, blekksprutblekk og griseblod – av meltyper kan vi nevne: durumhvete, semule, kikertmel, kastanjemel, rismel og maismel. Som regel når vi snakker om fersk pasta i dag, er det en blanding av mel, semule og egg. For å sette farge på pastaen kan du tilsette tomatpure, rødbetsaft eller spinat i stedet for 1-2 av eggene i oppskriften.

Grovt sett kan man dele inn alle pastaretter i tre. Pasta aciuatta, eller pastasciutta – som er kokt paste med en tilhørende saus; pasta al brodo – hvor pastaen er den del av en suppeaktig rett, og pasta al forno – som omfatter alle former for ovnsbakte pastaretter, slik som lasagna al forno.

Hvilken pasta skal jeg lage?

Når du skal lage en pastarett, er det noen kjøreregler det kan være verdt å bite seg merke i. Enkle lette sauser slik som pesto og enkelte tomatbaserte sauser, egner seg til lange tynne former for pasta – slik som spaghetti. Kjøttsauser slik som ragú alla bolognese, trenger grovere former av pasta slik som penne eller tagliatelle. Blander du en ragú alla bolognese med spaghetti, vil den ikke klare å klynge seg til pastaen. Enkelt sagt jo større biter det er i tilbehøret elle, jo mer rustikk sausen er, jo grovere større bør pastaen være. Selv om forholdet mellom saus og pasta er en smakssak, kan det være greit å ikke drukne pastaen i saus slik at den kommer mer til sin rett.

Home made pasta shapes - tagliatelle, farfalle, pappardelle

Trenger jeg utstyr?

Hjemmelaget pasta er ikke å vanskelig å få til som man skulle tro. Det som kan være aller mest jobb er å lage selve deigen. Det jeg pleier å gjøre er å kjøre deigen sammen i en foodprosessor på samme måte som når man lag er en paideig. Det er en stor fordel om du har en pastamaskin slik som en Marcato, men du kan også kjevle ut pastaen for hånd. Om du ikke har pastamel og durumsemule tilgjengelig, går det fint an å bruke vanlig hvetemel.

stainless steel bread toaster beside brown wooden round fruit

NB! husk å mele pastaen når du kjevler den ut. Jeg pleier også å strø semule på den når jeg eksempelvis lager tagliatelle slik at den ikke klistrer seg så lett sammen..

TID

10 min
Forberedelse

60 min
Tilberedning

70 min
Totalt

Mens du koker opp vannet…

Hjemmelaget pasta er kjapt og enkelt. Selv om du bør la pastadeigen hvile en times tid i kjøleskapet, kan du lage pastaen med en gang. På den måten får du fersk hjemmelaget pasta på mindre tid enn det tar deg å koke pastavannet.

Oppskriften gir ca 600 gram pasta.

OPPSKRIFT

INFORMASJON
  • Kjøkken: Italiensk

  • Forberedelser: 10 min

  • Tilberedning: 60 min (med hviletid som kan sløyfes)

  • Total tid: 70 min

INGREDIENSER
  • 4 stk egg

  • 200 gram durumsemule

  • 200 gram hvetemel (vanlig eller Tipo 00)

  • Kaldt vann til justering av konsistens

FREMGANGSMÅTE
  • Bland mel og semule. Ha det i foodprosessoren. Pisk sammen eggene. Ha eggene i melet og kjør foodprosessoren til du har en grynet masse.
    Har du en liten foodprosessor, anbefaler jeg at du lager halve oppskriften av gangen.

  • Ha deigen på melet benkeplate, og elt den kjapt sammen til en smidig deig.

  • Pakk deigen inn i klingfilm, og la den hvile en times tid i kjøleskapet før du kjevler den ut. NB! har du det fryktelig travelt, kan du droppe hvilingen.

Del denne oppskriften

Prøv gjerne denne oppskriften til

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER