januar 2024

Publisert dato: januar 8th, 2024Sist oppdatert: januar 8th, 2024528 ord i artikkelca 2,7 minutters lesetid0 kommentarer on Svinestek

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

VANSKELIGHETSGRAD

Svinestek

Visninger totalt: 209Dagens visninger: 1
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Den klassiske Svinesteken, en langtidsstekt delikatesse med sprø svor. Denne oppskriften vil guide deg gjennom å lage en perfekt svinestek, servert med tradisjonelle tilbehør som surkål eller rødkål og poteter.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Svinestek er en hjørnestein i norsk matkultur, kjent for sin rike smak og sprø svor. Denne retten er en favoritt ved spesielle anledninger og helgemiddager, og en rett mange har vokst opp med.

Å lage en perfekt svinestek krever tid og tålmodighet, men resultatet er en saftig og smakfull stek som vil imponere enhver gjest.

TID

6
Porsjoner

20 min
Forberedelse

2 timer
20 min

Tilberedning

2 timer
40 min

Totalt

OPPSKRIFT

La oss begynne med å forberede svinesteken. Denne oppskriften vil ta deg gjennom hvert trinn for å sikre at du ender opp med en saftig stek og perfekt sprø svor.

INGREDIENSER
 • 1,5 kg svinestek med svor
 • 2 ss grovt salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ss olivenolje
 • 500 ml kjøttkraft
 • 1 kg poteter
 • 500 g rødkål
FREMGANGSMÅTE
 • Forbered steken: Forvarm ovnen til 200 °C. Riss svoren på steken i et rutemønster. Gni steken inn med salt og pepper.

 • Stek kjøttet: Plasser steken i en stekepanne med svorsiden opp. Pensle svoren med olivenolje. Stek i ovnen i 30 minutter.

 • Reduser varmen og fortsett stekingen: Reduser ovnstemperaturen til 150 °C. Tilsett kjøttkraft i pannen og stek videre i ca. 1,5 timer, eller til kjøttet er mørt.

 • Forbered tilbehøret:
  Lag saus på kraften fra pannen.
  Kok poteter til de er møre.
  Tilbered eller varm opp rødkål.

 • Servering: La steken hvile i 10 minutter før du skjærer den i skiver. Server med poteter, surkål, rødkål og sausen fra stekepannen eller en brunsaus med sjyen som base.
NOTATER

Å gjøre kjøttmåltider mer bærekraftige og økonomiske er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken. Her er noen tips for å tilpasse kjøttretter som disse for å oppnå nettopp dette:

 1. Velg lokale leverandører: Kjøp kjøtt fra lokale bønder eller slaktere. Lokalt kjøtt betyr ofte kortere transportveier, noe som reduserer karbonavtrykket. Det støtter også det lokale økonomien og sikrer ofte ferskere og høyere kvalitet på kjøttet.
 2. Reduser kjøttmengden: Vurder å redusere mengden kjøtt i oppskriftene og erstatte den med andre proteinrike ingredienser. Bønner, linser, kikerter, tofu eller tempeh er gode alternativer som kan tilføre retten både tekstur og næring.
 3. Inkluder flere grønnsaker: Øk mengden grønnsaker i rettene. Grønnsaker er ikke bare sunne og bærekraftige, men også rimeligere enn kjøtt. Dette kan også være en god måte å utnytte sesongbaserte grønnsaker på.
 4. Mindre porsjoner: Server mindre porsjoner. Dette reduserer ikke bare matavfall, men hjelper også med å kontrollere kostnadene og kan bidra til et sunnere kosthold.
 5. Planlegg måltider: Planlegg måltidene dine for å unngå matsvinn. Bruk rester i kreative nye retter eller fryse ned for senere bruk.

Ved å ta disse enkle skrittene kan du nyte deilige kjøttmåltider, på en måte som er både miljøvennlig og økonomisk. Dette er små endringer som kan gjøre en stor forskjell over tid, både for planeten og for din egen helse og økonomi.

Del denne oppskriften

PRØV DENNE MED

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka