Publisert dato: januar 29th, 2024Sist oppdatert: januar 29th, 2024279 ord i artikkelca 1,4 minutters lesetid0 kommentarer on Sildegrynsuppe

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

VANSKELIGHETSGRAD

Sildegrynsuppe

Visninger totalt: 674Dagens visninger: 1
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Sildegrynsuppe er en tradisjonell kvensk rett som kombinerer enkelhet med smakfulle ingredienser, og reflekterer den rike matkulturen i Nord-Norge.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Sildegrynsuppe har sine røtter i kvenkulturen, en norsk minoritet med finsk språk- og kulturbakgrunn. Denne suppen er et eksempel på hvordan kvenene, som migrerte fra Nord-Finland og Nord-Sverige til Nord-Norge, har påvirket det nordnorske kjøkkenet. Suppen, som tradisjonelt ble kokt på fenaknoke eller fenalår, og senere tilsatt salt sild, er et bevis på kvenenes evne til å bruke tilgjengelige ressurser fra både sjøen og landbruket. Sildegrynsuppe er ikke bare en matrett, men også en del av den historien og kulturen som kvenene har bidratt til i det norske samfunnet.

TID

6
porsjoner

30 min
Forberedelse

3 timer 30 min
Tilberedning

4 timer
Totalt

OPPSKRIFT

La oss lage sildegrynsuppe, en tradisjonell kvensk rett som er både næringsrik og smakfull, og som reflekterer kvenenes matkultur.

INGREDIENSER
  • 300 g byggryn
  • 1 stk knoke av fenalår
  • 5 l vann
  • 2 stk store løk
  • 6 stk fileter lettsaltet sild
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk kålrabi
  • 1 stk knollselleri
  • 5 stk poteter
FREMGANGSMÅTE
  • Sett byggryn i bløt over natten.
  • Kok byggryn for seg i ca. 1 time.
  • Del fenalårknoken i to og renskjær. Skrell og kutt løk, og la løk, knoke og eventuelt kjøtt koke i egen gryte i 2 til 3 timer. Vann trengs ikke å etterfylles.
  • Når knoken er nesten ferdigkokt, fjernes eventuelt fettlag som har dannet seg på toppen.
  • Skrell og kutt like deler av gulrot, kålrabi og knollselleri. Kok opp ønsket mengde poteter for seg eller i suppa.
  • Mot slutten av koketiden tilsettes sildebitene og byggryn. Disse skal ha maks 10 minutter koketid.
  • Serveres med godt flatbrød, gjerne hjemmelaget.

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER