januar 2024

Publisert dato: januar 29th, 2024Sist oppdatert: januar 29th, 2024331 ord i artikkelca 1,7 minutters lesetid0 kommentarer on Kvensk tekake

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

VANSKELIGHETSGRAD

Kvensk tekake

Visninger totalt: 74Dagens visninger: 1
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Kvensk tekake er en tradisjonell hverdagskake kjent blant kvenene, en norsk minoritet med finsk språk- og kulturbakgrunn. Denne enkle, men smakfulle kaken er en del av den rike bakekulturen i Nord-Norge.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Kvensk tekake har sine røtter i kvenkulturen, som har påvirket det nordnorske kjøkkenet gjennom århundrer. Kvenene, som migrerte fra Nord-Finland og Nord-Sverige til Nord-Norge, brakte med seg sin unike matkultur. Tekaken, en hverdagskake, ble et populært bakverk i kvenske familier. Denne kaken er ikke bare et symbol på kvensk bakekultur, men også et bevis på hvordan tradisjonelle oppskrifter har blitt bevart og videreført gjennom generasjoner. I dag anerkjennes kvenene som en nasjonal minoritet i Norge, og deres matkultur er en viktig del av den norske matarven.

TID

1
stor kake

1 time 15 min
Forberedelse + heving

20 min
Tilberedning

1 time 35 min
Totalt

OPPSKRIFT

La oss lage kvensk tekake, en enkel og tradisjonell kake som har vært en del av kvensk matkultur i generasjoner.

INGREDIENSER
  • 1 liter hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 100 g smeltet smør eller margarin
  • 50 g fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær
  • 3 1/2 dl helmelk
FREMGANGSMÅTE
  • Rør gjæren ut i 1 dl fingervarm melk.
  • Smelt smøret og hell resten av melken, 2 1/2 dl, i smøret. Bland dette sammen med gjæren.
  • Bland hvetemel, kardemomme og sukker sammen med resten av røren til slutt. Det er lurt å blande alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin.
  • Hev deigen under et kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse i ca. 1 time.
  • Når deigen er ferdig hevet, kjevles eller klappes den flat i en stor, smurt langpanne.
  • Litt smør smeltes og pensles over kaken. Bruk gjerne en gaffel for å prikke i deigen før smøret helles over slik at smøret trekker litt inn i deigen.
  • Strø på sukker og kanel og eventuelt rosiner.
  • Stekes ved 200 grader Celsius på over- og undervarme i 15–20 minutter. Steketiden er litt forskjellig fra ovn til ovn. Kaken er ferdigstekt når den begynner å bli litt brun oppå.

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka