Publisert dato: januar 29th, 2024Sist oppdatert: januar 29th, 2024309 ord i artikkelca 1,6 minutters lesetid0 kommentarer on Kaffeost

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

VANSKELIGHETSGRAD

Kaffeost

Visninger totalt: 63Dagens visninger: 1
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Kaffeost, en unik og tradisjonell samisk delikatesse, er en spesiell måte å nyte ost på, ofte servert i varm kaffe.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Kaffeost, eller “juustoleipä” som det også kalles, er en tradisjonell samisk ost som har en spesiell plass i hjertet av mange i de nordlige regionene av Norge. Denne unike osten er kjent for sin faste, litt gummilignende tekstur, som gjør at den ikke smelter i varm drikke. Tradisjonelt blir kaffeost servert i en kopp varm kaffe, hvor osten absorberer kaffesmaken og gir en rik og deilig smaksopplevelse. Å lage kaffeost er en kunst som har blitt videreført gjennom generasjoner, og den er dypt forankret i samisk matkultur.

TID

1
ost

10 min
Forberedelse

30 min
Tilberedning

40 min
Totalt

OPPSKRIFT

La oss lage kaffeost, en tradisjonell samisk delikatesse som vil forvandle din kaffeopplevelse.

INGREDIENSER
  • 5 liter H-melk
  • 1 ts osteløpe
  • Litt salt
FREMGANGSMÅTE
  • Ha litt lunkent vann i kjelen før du heller melken oppi.
  • Varm opp melken til den når temperaturen til nysilt melk, omtrent 30-35 grader Celsius.
  • Etter å ha oppnådd riktig temperatur på melken, tilsett en teskje osteløpe og litt salt, og rør godt.
  • La blandingen stå i en halv time uten å røre i den og uten varme.
  • Etter en halv time, rør massen sammen til en ball og del den i to for å lage to oster.
  • Press osten ved å legge den i rene, våte kluter. Klutene må være våte, ellers vil de feste seg til osten når den tørker.
  • La osten stå i press i et døgn på et sted det ikke er minusgrader.
  • Etter pressing, må osten tørke i noen dager, ellers vil den løse seg opp i kaffen. Tørk den videre i kjøleskapet, og snu den ofte så den ikke fester seg.
  • Oppbevar osten i gasbind eller lignende, ikke i plast.

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER