Hønsekraft

mars 2014

Hungry for dinner?
Publisert dato: mars 29th, 2014Sist oppdatert: august 31st, 2021586 ord i artikkelca 3,3 minutters lesetid3 kommentarer

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget

VANSKELIGHETSGRAD

OPPSKRIFTSDETALJER

Hva syns du?

Gjennomsnitt: 5.00/5. Fra 2 stemmer.
Vennligst vent...

Hønsekraft

Annonse:

3 kommentarer

 1. Don Valentin - Hjemmekokklauget 29. mars 2014 at 20:45

  Hva er deres favoritt hønseretter?

 2. Inger Weyns 30. mars 2014 at 13:56

  Hønsefrikasse

 3. Don Valentin - Hjemmekokklauget 30. mars 2014 at 18:19

  Hømsefrikasse er skikkelig digg!

Legg igjen en kommentar

Gammel høne gir god suppe er det et kroatisk ordtak som heter. Om ordtaket skal tolkes direkte eller i overført betydning skal jeg ikke debattere her, men at gamle verpehøns gir nydelig hønsekraft er hevet over en hver tvil.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
I

min spede barndom – en gang i forrige årtusen, før PlayStation, internett og mobiltelefoner som var mindre enn en koffert, spiste man høns. Grillet kylling var noe man siklet etter i de butikkene som hadde ferskvareavdeling med rotisserie, eller man dro til Sverige for å kjøpe frosset kylling. Fersk kylling fantes ikke, og i frysedisken fantes det enten verpehøne, eller om du var heldig gourmethøne. Noen av mine beste barndomsminner dreier seg om kalde vinterkvelder med en tallerken av dampende deilig hønsesuppe under en lett dryppende barnenese.

En eller annen gang på 80-tallet kom Lørdagskylling i frysedisken, tett fulgt av andre smaksvarianter. Mange år senere kom kyllingfilet vakuumert i plastikk, og det var godt – men så var det denne suppa da. Høns forsvant mer eller mindre ut av frysedisken og ut av bevisstheten; hvor ble de av? Svaret er at de fleste etter endt eggleggingstjeneste ender på fyllinga. Rundt fire millioner høns blir destruert hvert år bare i Norge. Dette er ikke bare en enorm ressurssløsing, men i en verden hvor hundrevis millioner mennesker sulter, er en slik praksis forkastelig.

Heldigvis er det noen som har begynt å ta til orde for og “ta høna tilbake”. Noen ildsjeler har for eksempel startet et eget opplysningskontoret for høne på Facebook. Som hjemmekokker ønsker vi å fremme bruken av denne flotte ressursen, og vil fremover komme med noen gode gamle, og noen gode nye oppskrifter på høne. Som en base til det aller meste av dette kan du komme til å trenge hønsekraft. Hønsekraft lager du veldig enkelt selv. Alt du trenger å gjøre er å finne fram en gryte og hive ingrediensene oppi, og vips, etter 3-5 timer – hønsekraft.

Krev høna tilbake du også!

BILDER

TID

10 min
Forberedelse

4 timer
Tilbereding

4 timer 10 min
Totalt

OPPSKRIFT

Når jeg lager hønsekraft pleier jeg å koke den ganske så godt inn / redusere den slik at den tar mindre plass i kjøleskap eller fryser. Hvis du har isbitposer, kan f.eks fylle hønsekraft i de og ta ut isbiter rett i kjelen.

INFORMASJON
 • Kjøkken: Fransk / Internasjonalt

 • Forberedelser: 10 min

 • Tilberedning: 4 timer

 • Total tid: 4 timer 10 min

INGREDIENSER
 • 2 Høns

 • 3 Store Gulrøtter

 • 2 Stilker Stangselleri

 • 1 Stor Gul løk

 • 1 hel Hvitløk

 • 10-15 hele pepperkorn

 • 3-4 Laurbærblad

 • Vann (så det dekker)

FREMGANGSMÅTE
 • Ta en gryte som er stor nok til at du får presset to høner ned ved siden av hverandre. Ha alle ingrediensene i gryten, og hell på med kaldt vann til det dekker hønene. Hvis du føler for det, kan du ha i noen desiliter hvitvin og en dash Madeira.

 • Kok opp, skru ned palaten og la hønene småkoke i 3-5 timer. Fjern skum av kraften underveis.

 • Ta opp hønene. Husk å ta vare på kjøttet. Sil kraften og kok den inn til en liter. Skum underveis om nødvendig.

NOTATER

Hønsekraft er en god base til mye godt, og mange supper og sauser kan heves til flere hakk.

Kjøttet på hønene her kan du gjerne plukke av skrogene og fryse ned. Bruk det til en hønsefrikasse, kjøtt i en suppe, en taco eller noe annet senere.

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER