OPPSKRIFTSDETALJER
Hønsekraft
3 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Du må være innlogget for å kommentere
Gammel høne gir god suppe er det et kroatisk ordtak som heter. Om ordtaket skal tolkes direkte eller i overført betydning skal jeg ikke debattere her, men at gamle verpehøns gir nydelig hønsekraft er hevet over en hver tvil.

min spede barndom – en gang i forrige årtusen, før PlayStation, internett og mobiltelefoner som var mindre enn en koffert, spiste man høns. Grillet kylling var noe man siklet etter i de butikkene som hadde ferskvareavdeling med rotisserie, eller man dro til Sverige for å kjøpe frosset kylling. Fersk kylling fantes ikke, og i frysedisken fantes det enten verpehøne, eller om du var heldig gourmethøne. Noen av mine beste barndomsminner dreier seg om kalde vinterkvelder med en tallerken av dampende deilig hønsesuppe under en lett dryppende barnenese.
En eller annen gang på 80-tallet kom Lørdagskylling i frysedisken, tett fulgt av andre smaksvarianter. Mange år senere kom kyllingfilet vakuumert i plastikk, og det var godt – men så var det denne suppa da. Høns forsvant mer eller mindre ut av frysedisken og ut av bevisstheten; hvor ble de av? Svaret er at de fleste etter endt eggleggingstjeneste ender på fyllinga. Rundt fire millioner høns blir destruert hvert år bare i Norge. Dette er ikke bare en enorm ressurssløsing, men i en verden hvor hundrevis millioner mennesker sulter, er en slik praksis forkastelig.
Heldigvis er det noen som har begynt å ta til orde for og “ta høna tilbake”. Noen ildsjeler har for eksempel startet et eget opplysningskontoret for høne på Facebook. Som hjemmekokker ønsker vi å fremme bruken av denne flotte ressursen, og vil fremover komme med noen gode gamle, og noen gode nye oppskrifter på høne. Som en base til det aller meste av dette kan du komme til å trenge hønsekraft. Hønsekraft lager du veldig enkelt selv. Alt du trenger å gjøre er å finne fram en gryte og hive ingrediensene oppi, og vips, etter 3-5 timer – hønsekraft.
Krev høna tilbake du også!
BILDER
TID
10 min
Forberedelse
4 timer
Tilbereding
4 timer 10 min
Totalt
OPPSKRIFT
Når jeg lager hønsekraft pleier jeg å koke den ganske så godt inn / redusere den slik at den tar mindre plass i kjøleskap eller fryser. Hvis du har isbitposer, kan f.eks fylle hønsekraft i de og ta ut isbiter rett i kjelen.
INFORMASJON
INGREDIENSER
FREMGANGSMÅTE
NOTATER
Hønsekraft er en god base til mye godt, og mange supper og sauser kan heves til flere hakk.
Kjøttet på hønene her kan du gjerne plukke av skrogene og fryse ned. Bruk det til en hønsefrikasse, kjøtt i en suppe, en taco eller noe annet senere.
Del denne oppskriften
Kjøkkenordboka
Ingen referanser i kjøkkenordboka
Hva er deres favoritt hønseretter?
Hønsefrikasse
Hømsefrikasse er skikkelig digg!