HjemOppskriftSauser og dressingHjemmelaget majones

Hjemmelaget majones

Kategorier:
Sauser og dressing

september 2013

Majonaise, Mayones eller mayonnaise om du vil i et glass
Publisert dato: september 6th, 2013Sist oppdatert: april 14th, 2022761 ord i artikkelca 4 minutters lesetid0 kommentarer

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget

KJØKKEN

VANSKELIGHETSGRAD

OPPSKRIFTSDETALJER

Hva syns du?

Foreløpig ingen stemmer. Vær den første!
Vennligst vent...

Hjemmelaget majones

Annonse:

Legg igjen en kommentar

Majonaise, Majones, Mahonesa, Mayo – Uansett hva du kaller det så er det en klassiker. De fleste heller til at Majonaise ble til i 1756 etter at hertugen av Richelieu, Louis François Armand de Vignerot du Plessis sier over engelskmennene ved byen Mahon på Menorca. Den skal originalt ha het Mahonayse.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

En annen historie er at den er oppkalt etter hertugen av Mayenne som visstnok skal ha tatt seg tid til å avslutte et måltid bestående av kylling og kald saus før han ble slått i slaget ved Arques i 1589. Gastronomibibelen Larousse Gastronomique, hevder at at Mayonnaise er avledet moyeunaise etter det franske ordet for eggeplomme moyeu.

Uansett hvem som har rett eller feil, god er den Majonesen. Spesielt hvis du tar deg bryet med å lage den hjemme. Mayonnaise er en emulsjon. Kort forklar er en emulsjon det å lage en stabil blanding av to bestanddeler som ikke naturlig vil blande seg. For eksempel vil du ikke uten videre kunne lage en stabil blanding av olje og vann. Den vil raskt skille seg i sine to bestanddeler. For å binde disse to sammen, trenger du en emulgator som hjelper vannet og fettet å binde seg til hverandre.

I Mayonnaise, er det litt enklere eggeplomme er i seg selv en emulgator i tillegg brukes det sennep som også hjelper til i prosessen. Gjennom å spe inn olje litt og litt og røre som en gal mellom hver gand med for eksempel en ballongvisp, finfordeler du oljen i bittesmå dråper i eggeplommen slik at det dannes en stabil emulsjon, og vips så har du Mayonnaise. En av de virkelig flotte tingene med Mayonnaise er at de er en av viktigste grunnsausene vi har. Kan du lage denne kan du lage et vell av sauser og dressinger.

Er det vanskelig?

Mayonnaise kan sprekke og skille seg. Det kan det være flere årsaker til. Når man skal lage Mayonnaise, er det viktig at alle ingrediensene er romtempererte. Har du egget/ eggene i kjøleskapet, bør du ta de ut et par timer før. For øvrig er det egentlig ingen som helst grunn til å ha egg i kjøleskapet. De holder seg i ukesvis om ikke månedsvis i romtemperatur. En annen vanlig årsak til at Mayonnaise sprekker, er at man har i oljen for raskt spesielt i begynnelsen av prosessen, eller at man rett og slett har i så mye olje at eggeplommen ikke klarer å absorbere mer. Det er ikke vanskelig å reparere en sprukket Mayonnaise, og jeg skal skrive litt om hvordan litt lengre nede i denne posten

Hvis jeg eksempelvis skal bruke Mayonnaise til reker, pleier jeg ofte å tilsette litt mere sitronsaft enn hva jeg ellers gjør. Tilsetter du most ansjos, hakkede kapers og hakket sylteagurk samt litt kjørvel, persille og estragon har du hjemmelaget remulade.

Da er det vel bare å finne frem det hjemmebakte surdeigslandbrødet du selvfølgelig bakte i går, posen med reker du rasket med deg fra ferskvaredisken og en god flaske hvitvin. Jeg vil kanskje anbefale en god tysk Riesling eller hva med en østerrisk Grüner Vetliner.

Et rekesmørdbrød med hjemmelaget majones

TID

15 min
Forberedelse

10 min
Tilberedning

25 min
Totalt

OPPSKRIFT

Majones, mahonasa, majonaise kjært barn mange navn.

INGREDIENSER
 • 2,5 dl Nøytral olje. Gjerne rapsolje eller solsikkeolje

 • 1 eggeplomme

 • 2 ts Dijonsennep

 • Sitronsaft

 • Salt

 • Hvit pepper

FREMGANGSMÅTE
 • Det viktigste kriteriet for å lykkes med majonesen er at du har lik temperatur på alle ingrediensene..

 • Sett oljen i kjøleskapet med eggene og sennep – eller la alt ligge på benken noen timer før bruk

 • Begynn med å ha eggplommen, saltet og sennepen i en bolle av plast eller rustfritt stål. Hva som helst egentlig bare det ikke er av aluminium.

 • Rør alt sammen godt og grundig. Til å begynne med tilsetter du oljen noen dråper av gangen.

 • Når Majonaisen begynner å tykne, kan du tilsette en spiseskje eller så i gangen, men rør inn oljen godt mellom hver speing. Hvis ikke så vil den sprekke.

 • Når du har brukt opp all oljen smaker du til med salt, hvit pepper og sennep.

 • Hvis Majonaisen skiler seg, er det egentlig bare å starte med en ny eggeplomme i en ren bolle rør inn litt og litt av den sprukne Majonaisen.

NOTATER

Majones er en kald grunnsaus du kan bruke i mange andre sammenhenger og som ingrediens i ulike dressinger og sauser. Smak til med hvitløk, urter, kapers. Creme Fraice, ketchup, tomatpure og mere til for å kunne lage de røffeste burgerdressingene, salatdressingene eller toppingen til sandwich og middager.

Del denne oppskriften

Prøv gjerne denne oppskriften sammen med

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER