oktober 2014

Kategorier:
Sauser og dressing

Publisert dato: oktober 4th, 2014Sist oppdatert: desember 30th, 2023546 ord i artikkelca 2,9 minutters lesetid0 kommentarer on Hjemmelaget Ketchup

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

KJØKKEN

VANSKELIGHETSGRAD

Hjemmelaget Ketchup

Visninger totalt: 1 727Dagens visninger: 2
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Elsket og hatet … Sannsynligvis har du den i kjøleskapet i en eller annen variant. Tomatketchupen fra Idun, Heinz, Mutti, eller gud forby First price sin. Det du sannsynligvis ikke har, er hjemmelaget ketchup.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Utforsk historien og kunsten bak hjemmelaget ketchup, en populær saus med røtter i Kina. Opprinnelig laget av fermentert fisk og krydder, spredte denne sausen seg til Malaysia på 1800-tallet, hvor den ble kjent som ‘kechap’. Denne sausen nådde til slutt England, hvor den utviklet seg til den moderne ketchupen vi kjenner i dag, spesielt tomatketchupen som ble populær rundt samme tid.

I motsetning til kommersielle ketchupvarianter som ofte inneholder lite tomat og mye modifisert stivelse, fokuserer vår oppskrift på rike, naturlige tomater for den beste smaken. Lær hvordan du lager ketchup hjemme med enkle ingredienser som hermetiske tomater, eller prøv deg frem med ferske tomater for en enda rikere smak.

Denne trinn-for-trinn-oppskriften på hjemmelaget ketchup er enkel å følge. Vi anbefaler å justere mengden sukker og eddik etter smak, og husk at eddiksmaken mildnes ved varmebehandling. Smakene utvikler seg over tid, så la ketchupen stå og trekke på lav varme for best resultat.

Når ketchupen er ferdig, overfør den til rene glass for lagring. Hjemmelaget ketchup kan holde seg i lang tid, og smaken fortsetter å utvikle seg. Prøv vår oppskrift i dag og nyt en smakfull, hjemmelaget ketchup som er fri for unødvendige tilsetningsstoffer.

TID

15 min
Forberedelser

2,5 timer
Tilberedning

2 timer 45 min
Totalt

OPPSKRIFT

Ketchupens opprinnelse kan den spores tilbake til Kina. Det var en saus laget av fermentert fisk og diverse krydder. På 1800 tallet hadde denne type sauser spredt seg til Malaysia og ble kalt kĕchap. Herfra ble den med engelskmennene hjem. På engelsk ble navnet etterhvert til ketchup. Mange varianter ble utviklet. Det vi kjenner som ketchup, tomatketchupen, ble til rundt 1800-tallet.

INFORMASJON
  • Kjøkken: Amerikansk / Internasjonalt

  • Forberedelser: 15 min

  • Tilberedning: 2,5 Timer

  • Total tid: 2 timer 45 min

INGREDIENSER
  • 4 Bokser Hermetiske tomater

  • 2 Store Gul løk – finhakket

  • 300 Gram Tomatpure

  • 2 dl Eplecidereddik

  • 100 Gram Brunt sukker

  • 1 Teskje Fennikelfrø

  • 2 Fedd Hvitløk – finhakket

  • 1 ss revet Ingefær

  • 1 ts sort pepper

  • 3 stk nellikspiker

  • 1 ts kanel

  • 1/2 ts sennepsfrø

  • 1/4 ts malt muskatnøtt

  • 1/4 ts malt allehånde

  • 3 ts salt

FREMGANGSMÅTE
  • Varm oljen i en stor tykkbunnet gryte. Surr løken til den begynner å ta litt farge.

  • Ha i tomatpure og la den surre med i et par minutter.

  • Ha i resten av ingrediensene,bortsett fra salt, og la ketchupen koke til ca 1/3 del på lav varme. Rør om av og til.

  • Press ketchupen gjennom en sikt oppi en ny ren kasserolle. Kjør den med stavmikser til den er så glatt som du vil ha den.

  • Kok inn til den har den konsistensen du ønsker. Smak eventuelt til med salt, sukker og eddik, men husk å la ketcupen trekke noen minutter mellom hver gang.

  • Ha den hjemmelagede ketcupen din over på rene steriliserte glass, la den avkjøle og sett på lokk.

NOTATER

Ketchup kan tilsettes mye for å få spennende varianter. Prøv f.eks.

– Asiatisk vri med soyasaus, five spice, ingefær og sitrongress
– BBQ varianten med røkt paprika pulver og soyasaus
– En latinsk vri med chipotle pepper og grillede flådde paprika
– Forskjellige urter … bare fantasien setter grenser.

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER