OPPSKRIFTSDETALJER
Hjemmelaget Ketchup
Elsket og hatet … Sannsynligvis har du den i kjøleskapet i en eller annen variant. Tomatketchupen fra Idun, Heinz, Mutti, eller gud forby First price sin. Det du sannsynligvis ikke har, er hjemmelaget ketchup.

Ketchupens opprinnelse kan den spores tilbake til Kina. Det var en saus laget av fermentert fisk og diverse krydder. På 1800 tallet hadde denne type sauser spredt seg til Malaysia og ble kalt kechap. Herfra ble den med engelskmennene hjem. På engelsk ble navnet etter hvert til ketchup. Mange varianter ble utviklet. Det vi kjenner som ketchup, tomatketchupen, ble til rundt 1800-tallet.
En virkelig god ketchup består av masse tomater. Enkelte av billigmerkene bør du helt klart styre unna. De inneholder lite tomat, mye modifisert stivelse og masse annet “snacks” kroppen din garantert ikke trenger.
Å lage ketchup er ikke noen heksekunst. Det tar litt tid, men den passer seg stort sett på seg selv. I denne oppskriften bruker man hermetiske tomater. Vil du prøve deg frem med ferske tomater istedenfor trenger du rundt 2, 5 kilo. Det kan være lurt å holde tilbake noe av sukkeret og eddiken til du skal smake til. NB! Eddiksmaken blir mindre fremtredende ved varmebehandling. De andre smakene endrer seg også litt. La derfor ketchupen stå på noen minutter på laveste varme mellom hver gang du smaker til og krydrer.
Ha ketchupen over på rene glass. Smaken vil fortsette å utvikle seg i et par uker. Hjemmelaget ketchup holder seg lenge. Jeg har hatt ketchup stående i over et år uten antydning til at den har begynt å bli dårlig.
BILDER
TID
15 min
Forberedelser
2,5 timer
Tilberedning
2 timer 45 min
Totalt
OPPSKRIFT
Ketchupens opprinnelse kan den spores tilbake til Kina. Det var en saus laget av fermentert fisk og diverse krydder. På 1800 tallet hadde denne type sauser spredt seg til Malaysia og ble kalt kĕchap. Herfra ble den med engelskmennene hjem. På engelsk ble navnet etterhvert til ketchup. Mange varianter ble utviklet. Det vi kjenner som ketchup, tomatketchupen, ble til rundt 1800-tallet.
INFORMASJON
INGREDIENSER
FREMGANGSMÅTE
NOTATER
Ketchup kan tilsettes mye for å få spennende varianter. Prøv f.eks.
– Asiatisk vri med soyasaus, five spice, ingefær og sitrongress
– BBQ varianten med røkt paprika pulver og soyasaus
– En latinsk vri med chipotle pepper og grillede flådde paprika
– Forskjellige urter … bare fantasien setter grenser.
Del denne oppskriften
Kjøkkenordboka
Ingen referanser i kjøkkenordboka