april 2013

Delicious italian focaccia bread on a wooden cutting board. Generative Ai,
Publisert dato: april 1st, 2013Sist oppdatert: februar 16th, 2024975 ord i artikkelca 5 minutters lesetid3 kommentarer on Surdeigsfocaccia: Lag autentisk italiensk Focaccia hjemme

SKRIBENT / KOKK

Don Valentin -Hjemmekokklauget

KJØKKEN

VANSKELIGHETSGRAD

Surdeigsfocaccia: Lag autentisk italiensk Focaccia hjemme

Visninger totalt: 539Dagens visninger: 2
Intern annonse:

3 kommentarer

 1. Hjemmekokklauget.no 2. april 2013 at 14:22

  Over 1500 har tittet p? v?r oppskrift p? Foccacia. Det liker vi!

 2. Lars 4. mars 2016 at 12:30

  “Gni den inn med hvitløk” – kan du utdype dette litt? Mener du/dere at man skal gni et hvitløksfedd på overflaten, eller er det noen mer utspekulerte metoder? Høres i hvert fall veldig godt ut :)

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Utforsk hemmelighetene bak å lage den ultimate focacciaen med surdeig. Lær hvordan denne italienske klassikeren får et løft i både smak og tekstur når den er laget med surdeig. Fra opprinnelsen i Liguria til ditt eget kjøkken, finn ut hvorfor focaccia på surdeig vil bli din nye frokostfavoritt

Focaccia er en kulinarisk perle fra Italia, nærmere bestemt fra Liguria-regionen. Det er en type brød som har eksistert i hundrevis av år, en klassiker som har bestått tidens prøve. Så, det er ikke rart at du har sikkert smakt den på et tidspunkt. Men kvaliteten kan variere enormt. Du har sannsynligvis støtt på alt fra tørre, kjedelige versjoner til deigete varianter som mangler den unike smaken og teksturen som skiller en ekte focaccia fra resten. Om du er virkelig heldig, har du kanskje fått gleden av å smake en fra et av de gode håndverksbakeriene, som virkelig vet hva de driver med.

Focaccia på surdeig: Et løft for smaksløkene

Men har du noen gang spist en focaccia laget med ren surdeig? Det kan være en game changer. Du lurer kanskje på om det virkelig er verdt tiden og innsatsen det tar å bake focaccia med surdeig fra bunnen av. Vel, når du først har fått en bit av denne himmelske kreasjonen, er jeg temmelig sikker på at du vil finne det vanskelig å gå tilbake til de ferdigkjøpte eller halvfabrikata variantene. Det er fordi surdeig tilfører en kompleksitet til brødet som gjær simpelthen ikke kan matche. Det gir en skikkelig fyldig smak og en konsistens som er både myk og har god tyggemotstand.

Hva angår tidsforbruket, er mesteparten av det faktisk passiv tid. Den tiden deigen bruker på å heve, er tid du kan bruke til andre aktiviteter. Så, selv om det kan virke som en lang prosess, tar den aktive arbeidstiden for å lage en surdeigsfocaccia bare en snau halvtime. Og hvis du planlegger litt i forveien og etterhever deigen i kjøleskapet, kan du se fram til en frokost som setter standarden for resten av dagen. Forestill deg å starte morgenen med en fersk focaccia rett ut av ovnen – en frokost helt uten sidestykke!

Så der har du det. Oppskrift på surdeig finner du selvfølgelig her. Med en god oppskrift og litt tålmodighet kan du ta focacciaen din til et nytt nivå, og du vil trolig oppdage at det er vanskelig å bli fornøyd med noe mindre. Merk at surdeigen vi har brukt i denne oppskriften har en hydrering på 100%.

TID

25 min
Forberedelse

20 min
Tilberedning

45 min
Totalt

Hvordan lage Focaccia med surdeig: En Italiensk klassiker med en ny Vri

Lær å lage en uimotståelig focaccia med nesten ren surdeig. Denne guiden tar deg gjennom hvert trinn, fra heving til steking, og avslører hvorfor surdeig gir brødet en overlegen smak og tekstur. Perfekt for frokost eller som tilbehør til enhver rett.

INGREDIENSER
 • 610 gram siktet hvetemel
 • 334 gram/ml vann
 • 41 gram ekstra virgin olivenolje
 • 407 gram lys surdeig (100% hydrering, dvs 50/50 mel og vann)
 • 17 gram salt
 • 3 ss urter, hakket (for urteoljen)
 • 1 dl ekstra virgin olivenolje (for urteoljen)
 • 2 ts havsalt (for urteoljen)
FREMGANGSMÅTE
 • Forberede Surdeigen: Pass på at surdeigen din er klar og aktiv. Dette er grunnlaget for en vellykket focaccia.
 • Bland Ingridiensene: I en stor bolle, kombiner hvetemel, vann, 41 gram olivenolje, surdeig og 17 gram salt. Bland godt til det danner en deig.
 • Første Elting: Elt deigen i 3-4 minutter på lav hastighet hvis du bruker en kjøkkenmaskin, eller for hånd til deigen begynner å bli smidig.
 • Andre Elting: Øk til middels hastighet og elt i ytterligere 4-5 minutter, eller til deigen blir glatt og elastisk.
 • Første Heving: Dekk bollen med plastfolie eller et fuktig håndkle og la deigen heve i romtemperatur i ca. 2 timer, eller til den har doblet seg i størrelse.
 • Forberede Urteoljen: Mens deigen hever, lag urteoljen ved å kombinere 3 ss hakket urter med 1 dl olivenolje og 2 ts havsalt. Bland godt.
 • Forming: Etter den første hevingen, overfør deigen til en oljet stekepanne eller bakeplate. Bruk fingrene til å trykke deigen utover i pannen.
 • Pensling og Heving: Pensle deigen generøst med urteoljen. La den heve i 1 time til, eller til den igjen har doblet seg i størrelse.
 • Forvarme Ovnen: Forvarm ovnen til 220 grader Celsius.
 • Steking: Stek focacciaen i den forvarmede ovnen i 20-25 minutter, eller til den er gyldenbrun.
 • Avkjøling: Ta focacciaen ut av ovnen og la den avkjøle på en rist før servering.
NOTATER

Nyt din hjemmelagde focaccia med surdeig og urteolje! Perfekt for frokost, som tilbehør til måltider, eller som en snack

Serveringsforslag

Antipasto assortert: Server focacciaen sammen med en antipasto-tallerken fylt med forskjellige oster, pølser og oliven.

Suppe akkompagnement: En skive focaccia er deilig sammen med en bolle varm suppe, som for eksempel tomat- eller minestrone suppe.

Grillet kjøtt eller fisk: Bruk focacciaen som et sidebrød for grillet kjøtt eller fisk. Det vil suge opp alle de deilige saftene.

Salat og foccacia: En enkel, frisk salat med en vinegrette som speiler urtene i focacciaen kan være et flott par.

Bruschetta-stil: Server focacciaen skåret i mindre biter, toppet med en blanding av tomat, basilikum, hvitløk, og en dråpe balsamico.

Forslag til Topping (før steking)

Oliven og rosmarin: Sorte eller grønne oliven i kombinasjon med fersk rosmarin.

Sol-tørkede tomater og feta: Litt sol-tørkede tomater og smuldret fetaost for en middelhavs-vri.

Parmesan og hvitløk: Rasp litt parmesan og legg på noen tynne skiver hvitløk.

Potet og rosmarin: Tynne skiver kokt potet med rosmarin og havsalt er en klassisk italiensk topping.

Rødløk og cherrytomater: Tynne skiver rødløk og halverte cherrytomater gir både farge og smak.

Del denne oppskriften

Prøv gjerne denne oppskriften sammen med

Kjøkkenordboka

 • Oppslag eller "å slå opp deigen" betyr å forme et deigemne til et brød eller rundstykke.

 • "Å raske" betyr å heve deigen.

 • En hevdeig eller fordeig er en deig med lite gjær som settes timer eller dagen i forveien. Blandes inn i hoveddeigen som erstatning for gjær.

 • Surdeig, surdeigsstarter, surdeigsmor, surdeigskultur. Det er noen av begrepene som brukes om en og samme ting.En syrnet blanding av mel, vanligvis rug eller hvetemel, og vann. Som har fått opparbeidet seg en god mengde melkesyrebakterier og gjærsopper på en naturlig måte i gjennom syrning. I en gjærdeig er det gjærsopp som skaper luft i deigen og får deigen til å heve seg, i en surdeig er det melkesyrebakterier som gjør jobben. Ti forskjellige melkesyrebakterier er identifisert i surdeiger og de [...]

 • Å sette en deig til autolyse, er en slags hvileperiode. Man blander mel og nesten alt av vesken kjapt sammen oglar deigen hvile i minst 1 time. Bruker man gjær har man gjerne i gjæren etter at deigen har stått til autolyse. Poenget med å gjøre dette er at glutenet får tid til å utvikle sterkere nettverk og at melet blir bedre istand til å absorbere vesken.

 • Hydrering sier noe om forholdet mellom mel og vann. Når man bruker det som heter bakeprosent, er samlet mengde mel alltid 100% alt annet er relativt til mel. Har du 1000g mel og 680 ml vann vil du ha en hydrering på 68%.

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER