januar 2024

Publisert dato: januar 11th, 2024Sist oppdatert: januar 11th, 2024544 ord i artikkelca 2,8 minutters lesetid0 kommentarer on Flesk og duppe

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

VANSKELIGHETSGRAD

Flesk og duppe

Visninger totalt: 425Dagens visninger: 3
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Den tradisjonelle norske retten Flesk og duppe, en hjertevarme kombinasjon av saltet eller røkt svinekjøtt servert med en rik og fyldig hvit saus. Denne klassikeren, perfekt for kalde dager, er enkel å lage og full av smak.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Flesk og duppe er en tidløs norsk klassiker som har varmet mange hjerter og mager gjennom generasjoner. Denne retten, med sine røtter i det enkle, norske kjøkken, kombinerer saltet eller røkt svinekjøtt med en kremet, hvit saus. Serveres ofte med kokte poteter og grønnsaker, er dette en rett som både er næringsrik og trøstende.

TID

4
Porsjoner

15 min
Forberedelse

2 timer
15 min

Tilberedning

2 timer
30 min

Totalt

OPPSKRIFT

La oss dykke inn i hvordan du kan lage din egen Flesk og duppe. Denne oppskriften vil guide deg gjennom hvert trinn for å sikre at du kan nyte denne norske klassikeren hjemme.

INGREDIENSER
 • 500 g saltet eller røkt svinekjøtt
 • 4 store poteter
 • 2 gulrøtter
 • 1 løk
 • 50 g smør
 • 50 g hvetemel
 • 500 ml melk
 • Salt og pepper etter smak
 • Persille til garnityr
FREMGANGSMÅTE
 • Forbered kjøttet: Skyll svinekjøttet i kaldt vann og kok det i en stor kjele med vann i ca. 2 timer, eller til det er mørt. Skum av underveis.
 • Kok grønnsakene: Skrell og kutt poteter og gulrøtter i biter. Kok dem i en separat kjele til de er møre, ca. 20 minutter.
 • Lag hvit saus: Smelt smøret i en kjele. Tilsett hvetemel og rør godt. Spe gradvis med melk under konstant omrøring for å unngå klumper. La sausen småkoke i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.
 • Servering: Skjær kjøttet i skiver og server det med de kokte grønnsakene og den hvite sausen. Dryss over hakket persille for ekstra smak.
NOTATER

Å gjøre kjøttmåltider mer bærekraftige og økonomiske er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken. Her er noen tips for å tilpasse kjøttretter som disse for å oppnå nettopp dette:

 1. Velg lokale leverandører: Kjøp kjøtt fra lokale bønder eller slaktere. Lokalt kjøtt betyr ofte kortere transportveier, noe som reduserer karbonavtrykket. Det støtter også det lokale økonomien og sikrer ofte ferskere og høyere kvalitet på kjøttet.
 2. Reduser kjøttmengden: Vurder å redusere mengden kjøtt i oppskriftene og erstatte den med andre proteinrike ingredienser. Bønner, linser, kikerter, tofu eller tempeh er gode alternativer som kan tilføre retten både tekstur og næring.
 3. Inkluder flere grønnsaker: Øk mengden grønnsaker i rettene. Grønnsaker er ikke bare sunne og bærekraftige, men også rimeligere enn kjøtt. Dette kan også være en god måte å utnytte sesongbaserte grønnsaker på.
 4. Mindre porsjoner: Server mindre porsjoner. Dette reduserer ikke bare matavfall, men hjelper også med å kontrollere kostnadene og kan bidra til et sunnere kosthold.
 5. Planlegg måltider: Planlegg måltidene dine for å unngå matsvinn. Bruk rester i kreative nye retter eller fryse ned for senere bruk.

Ved å ta disse enkle skrittene kan du nyte deilige kjøttmåltider, på en måte som er både miljøvennlig og økonomisk. Dette er små endringer som kan gjøre en stor forskjell over tid, både for planeten og for din egen helse og økonomi.

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER