Project Description

Av og til lykkes man på første forsøk når man skal lage en ny brødoppskrift, men det er sjelden. Firefrøbrød er en av de jeg har slitt lenge med. Endelig har jeg klart å kommme frem til en oppskrift som jeg synes er god nok til å kunne deles med dere.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

SKRIBENT / KOKK

Don Valentin

KJØKKEN

Skandinavisk / Internasjonalt

VANSKELIGHETSGRAD

Medium

SOSIAL

donvalenting73

FFirekornbrød, eller brød med fire forskjellige korn/frø er noe jeg har hatt under utvikling en god stund nå. Jeg har ikke vært fornøyd med de forsøkene, eller fadesene om du vil, jeg har hatt til nå, og har derfor valgt å spare dere for disse. Som de fleste andre brød jeg baker bakes også dette på ren surdeig.
Oppskrift på hvordan du lager en surdeig finner du her. Noe av problemet har vært at mel og frø absorberer vann forskjellig. Jeg har også slitt litt med forholdet mellom sammalt mel og siktet mel. Mine tidligere forsøk har blitt for grove (frøene bidrar til det), for tørre, ikke blitt luftige nok – eller det har vært et eller annet som jeg har vært mindre fornøyd med. Nå gleder jeg meg til å presentere en oppskrift for dere (selv om den er enkel) som jeg er virkelig stolt av.

OPPSKRIFT

Firkornbrød er et godt, saftig og sunt brød. I stedet for å lage to brød, kan du klemme ut hele deigen i en smurt langpanne slik man gjør med en focaccia.

INFORMASJON
  • Kjøkken: Skandinavisk

  • Forberedelser: 10 min

  • Tilberedning: 2 timer (ca)

  • Total tid: 2 timer 10 min

INGREDIENSER
  • 500 gram Lys surdeig

  • 355 gram Siktet hvetemel

  • 485 ml/ gram Vann

  • 85 gram Siktet durumhvetemel du kan også bruke durumsemule

  • 75 gram Grov sammalt rug

  • 75 gram Grov sammallt hvete

  • 40 gram Sesamfrø

  • 40 gram Linfrø

  • 40 gram Gresskarkjerner

  • 40 gram Solsikkekjerner

  • 25 gram Salt

FREMGANGSMÅTE
  • Mål opp alle ingrediensene. Ha alt bortsett fra saltet og ca 50 ml av vannet i en eltemaskin. Elt i 2-3 minutter. La stå til autolyse i 40 minutter til 1 time.

  • Spe inn resten av vannet mens maskinen går på mellomhøy hastighet. Elt i 5-8 minutter. Ha i saltet, øk hastigheten og elt deigen til den er smidig og glatt ca 5 minutter.

  • Ha deigen i en smurt bolle. Dekk med plast og la heve til dobbelt størrelse. Jeg pleier ofte å la deigen heve en time for så å brette den over seg selv fra alle fire sider. denne prosessen gjentar jeg to til fire ganger.

  • Ha deigen ut på melet under lag. Del den i to emner og form til boulet. La hvile under klede i 20 minutter. Tips: Du kan også velge ikke å dele deigen. Da kan du klemme den ut i en godt smurt langpanne slik man gjør med en focaccia.

  • Slå opp brødene. Du finner link til hvordan i flere av våre artikler. La brødene etterheve på bakeklede, bakepapir smurt med litt olje og strødd med mel, eller i smurt form om du vil.

  • Snitt brødene og stek de på 250 grader på nederste rist. Bruk over og undervarme. Stek til godt gylne ca 25-30 minutter. Tips: Jeg har ofte en langpanne høyere i ovnen. denne hiver jeg kokende vann i for å få mere damp i ovnen.

NOTATER

Surdeigsbrød har flere helsemessige egenskaper. Siden glutenet er fermentert, kn de fleste med hveteintolleranse spise surdeigsbrød. Surdeigsbrød kan også bidra til å regulere blodsukkeret. Firefrøbrød inneholder i tillegg sunne vegetabilske oljer og sporstoffer fra frøene.

Del denne oppskriften