januar 2024

Publisert dato: januar 13th, 2024Sist oppdatert: januar 9th, 2024816 ord i artikkelca 4,1 minutters lesetid0 kommentarer on Cochinita Pibil

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

VANSKELIGHETSGRAD

Cochinita Pibil

Visninger totalt: 64Dagens visninger: 1
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Dykk inn i de rike smakene av Mexico med Cochinita Pibil, en tradisjonell rett hvor grisekjøtt marineres i achiote og sitrusjuice, og langsomt bakes til perfeksjon i bananblader. Denne retten er kjent for sitt utrolig møre kjøtt og unike smak, ofte servert med rødløk og en krydret habanero-saus.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Cochinita Pibil er en hjørnestein i meksikansk matkultur, en rett som feirer de tradisjonelle smakene og tilberedningsmetodene i Mexico. Denne retten kombinerer den unike smaken av achiote med friskheten fra sitrusjuice, og skaper et kjøtt som er både smakfullt og utrolig mørt. Serveres ofte med en krydret habanero-saus, er Cochinita Pibil en ekte smaksopplevelse.

Achiote må du nok til en importbutikk eller et velassortert supermarked for å finne. Men bor du langt unna en slik kan du erstatte det med en blanding av paprika og gurkemeie. Du vil få en lignende farge, men smaken vil være noe anderledes.

Hvis du ikke har tilgang til bananblader for å lage Cochinita Pibil, er det flere alternativer du kan bruke som erstatning for å oppnå en lignende effekt:

 1. Aluminiumsfolie: Dette er sannsynligvis det enkleste og mest tilgjengelige alternativet. Pakk kjøttet tett inn i aluminiumsfolie før du steker det. Folien vil holde på fuktigheten og sikre at kjøttet blir mørt og saftig, selv om det ikke vil gi den samme subtile smaken som bananblader.
 2. Bakepapir: En annen mulighet er å bruke bakepapir under aluminiumsfolien for å skape en barriere mellom kjøttet og folien. Dette kan bidra til å forhindre at kjøttet fester seg til folien og etterligner i noen grad bananbladenes evne til å holde på fuktighet.

 3. Maisblader: I noen kulturer brukes maisblader til å pakke inn matvarer for steking eller damping. De kan være et godt alternativ hvis de er tilgjengelige, selv om de gir en annen smak enn bananblader.
 4. Løvblader: Selv om det ikke er en vanlig erstatning, kan store, uspiselige blader fra ikke-giftige planter (som magnolia eller drueblader) brukes som en kreativ løsning. De vil ikke smelte eller brenne under stekingen og kan gi en unik aroma til retten.

Husk at mens disse alternativene kan fungere for å holde på fuktigheten og gjøre kjøttet mørt, vil de ikke gi den samme distinkte smaken som bananblader gir til Cochinita Pibil.

TID

6
Porsjoner

30 min
Forberedelse

4 timer
Tilberedning

ca 8 timer
Totalt inkl marinering

OPPSKRIFT

La oss begynne med å forberede ingrediensene til vår Cochinita Pibil. Denne oppskriften vil guide deg gjennom hvert trinn for å lage denne autentiske meksikanske retten hjemme.

INGREDIENSER
 • 1 kg svinekjøtt, i store biter
 • 100 g achiote-pasta
 • 250 ml appelsinjuice
 • 100 ml limejuice
 • 4 hvitløksfedd, knust
 • 1 ts malt spisskummen
 • Salt etter smak
 • Bananblader
 • For habanero-saus
 • 2 habanero-chilier, finhakket
 • 1 liten rødløk, finhakket
 • 50 ml hvitvinseddik
 • Saften fra 1 lime
 • Salt etter smak
FREMGANGSMÅTE
 • Mariner kjøttet: Bland achiote-pasta, appelsinjuice, limejuice, hvitløk, spisskummen og salt. Mariner svinekjøttet i blandingen i minst 4 timer, helst over natten.

 • Pakk inn i bananblader: Forvarm ovnen til 150 °C. Pakk det marinerte kjøttet inn i bananblader og legg det i en stor ildfast form.
 • Langsom steking: Stek kjøttet i ovnen i ca. 4 timer, eller til det er mørt og lett faller fra hverandre.
 • Lag habanero-sausen: Bland habanero, rødløk, hvitvinseddik, limesaft og salt. La sausen stå i minst 30 minutter før servering.
 • Servering: Server det møre kjøttet med tortillas, habanero-saus og eventuelt ekstra rødløk.
NOTATER

Å gjøre kjøttmåltider mer bærekraftige og økonomiske er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken. Her er noen tips for å tilpasse kjøttretter som disse for å oppnå nettopp dette:

 1. Velg lokale leverandører: Kjøp kjøtt fra lokale bønder eller slaktere. Lokalt kjøtt betyr ofte kortere transportveier, noe som reduserer karbonavtrykket. Det støtter også det lokale økonomien og sikrer ofte ferskere og høyere kvalitet på kjøttet.
 2. Reduser kjøttmengden: Vurder å redusere mengden kjøtt i oppskriftene og erstatte den med andre proteinrike ingredienser. Bønner, linser, kikerter, tofu eller tempeh er gode alternativer som kan tilføre retten både tekstur og næring.
 3. Inkluder flere grønnsaker: Øk mengden grønnsaker i rettene. Grønnsaker er ikke bare sunne og bærekraftige, men også rimeligere enn kjøtt. Dette kan også være en god måte å utnytte sesongbaserte grønnsaker på.
 4. Mindre porsjoner: Server mindre porsjoner. Dette reduserer ikke bare matavfall, men hjelper også med å kontrollere kostnadene og kan bidra til et sunnere kosthold.
 5. Planlegg måltider: Planlegg måltidene dine for å unngå matsvinn. Bruk rester i kreative nye retter eller fryse ned for senere bruk.

Ved å ta disse enkle skrittene kan du nyte deilige kjøttmåltider, på en måte som er både miljøvennlig og økonomisk. Dette er små endringer som kan gjøre en stor forskjell over tid, både for planeten og for din egen helse og økonomi.

Del denne oppskriften

PRØV DENNE MED

Kjøkkenordboka

 • Achiote-pasta, også kjent som recado rojo, er en populær krydderpasta i meksikansk og sentralamerikansk matlaging. Den er laget av achiote-frø, også kjent som annattofrø, som er frøene fra achiote-treet (Bixa orellana). Disse frøene gir en dyp rød-oransje farge og en jordnær, litt nøtteaktig og lett pepperaktig smak til maten. Bruk Achiote-pasta brukes ofte som en marinade eller smakstilsetning i mange retter, spesielt i Yucatán-regionen i Mexico. Den er kjent for å gi en distinkt farge og smak til retter som [...]