april 2013
Kategorier:
Brød og småbakst
Surdeig
Chiabatta på surdeig
Alle elsker den. Chiabatten. Dette herlige sandwichbrødet. Vel og merke er det vi kaller chiabatta eller chiabattini små tøfler. Chiabatta betyr tøfler.
Selv om alle regionene har sine versjoner og former for denne type brød, har det vært bakt i uminnelige tider. Chiabatten som vi kjenner i dag ble visstnok oppfunnet så sent som i 1982. Det italieske sandwichmarkedet var i ferd med å kapitulere til fordel for importerte baguetter fra Frankrike. Anført av Arnaldo Cavallari kom italienske møllere i Adria opp med sitt eget sandwichbrød med kommersiell appell. Cavallari kalte den nye formen for Chiabatta Polesano. Resten er historie og nærmest en seiersdans for dette fantastiske sandwichbrødet.
Marks & Spencer tok det til England i 1985. I USA kom den i 1987 før den tok Norge med storm på midten av 90 tallet. Nå får du alle mulige slags bastardiserte versjoner i frysedisk og som bakeoff. Skjærer du chiabatten som en vanlig brødskive er den hullete myke konsistensen ikke særlig egnet til å holde på noe som helst. Skjærer du den derimot på langs vil hullene derimot fange opp saftene fra det du måtte ønske å ha på av olivenolje, tomater mozzarella og annet snadder. Vår Chiabatta bakes med surdeig. Oppskrift på surdeig, finner du her.
Dette er en forøvrig en ganske vanskelig deig å jobbe med da det er mye veske i forhold til mel. Det er derfor et par ting som bør nevnes før du begynner; når du skal jobbe med våt deig slik som denne, må du bruke relativt mye mel. Er du usikker, sjekk ut videoene du finner her.
OPPSKRIFT
Alle elsker den, dette herlige sandwichbrødet chiabatten. Vel og merke betyr chiabatta eller chiabattini små tøfler.
INFORMASJON
INGREDIENSER
FREMGANGSMÅTE
NOTATER
Gir ca 3 chiabatta brød
Del denne oppskriften
Kjøkkenordboka
Ingen referanser i kjøkkenordboka
Jeg finner ikke igjen fremgangsm?ten for surdeig… Buhu :)
Vi skal skrive om det. Enn s? lenge vil vi anbefale at du kikker p? denne bloggen: http://lechef.blogg.no/surdeigbrdelskerens_hellige_gral.html Vi skal komme med en skikkelig god og instruktiv en p? v?re sider snarest.
Det var der jeg hadde sett den ja :) Takk :)
Bare hyggelig!
Det der med surdeig er et problem. Skj?nner ikke helt hvordan den lages p? en enkel m?te :)
Det tar cirka en uke ? lage en surdeig. Etter det er det bare ? passe p? den. Den surdeigskulturen som er brukt her er to ?r gammel. F?r den har jeg havarert mange.
Kan bare sove litt n? da,fikk jo oppskriften:)))klemz:))