HjemOppskriftBrød og småbakstSurdeigChiabatta på surdeig

Chiabatta på surdeig

april 2013

Chiabatta oppskrift
Publisert dato: april 9th, 2013Sist oppdatert: august 31st, 2021806 ord i artikkelca 4 minutters lesetid7 kommentarer

SKRIBENT / KOKK

Don Valentin -Hjemmekokklauget

KJØKKEN

VANSKELIGHETSGRAD

OPPSKRIFTSDETALJER

Hva syns du?

Gjennomsnitt: 5.00/5. Fra 1 stemme.
Vennligst vent...

Chiabatta på surdeig

Annonse:

7 kommentarer

  1. May-lisbet Andersen 9. april 2013 at 19:18

    Kan bare sove litt n? da,fikk jo oppskriften:)))klemz:))

  2. Hjemmekokklauget.no 9. april 2013 at 18:54

    Det tar cirka en uke ? lage en surdeig. Etter det er det bare ? passe p? den. Den surdeigskulturen som er brukt her er to ?r gammel. F?r den har jeg havarert mange.

  3. Jorun Grobstok Berntsen 9. april 2013 at 18:48

    Det der med surdeig er et problem. Skj?nner ikke helt hvordan den lages p? en enkel m?te :)

  4. Hjemmekokklauget.no 9. april 2013 at 18:45

    Bare hyggelig!

  5. Margrethe Ven?s 9. april 2013 at 18:41

    Det var der jeg hadde sett den ja :) Takk :)

  6. Hjemmekokklauget.no 9. april 2013 at 18:39

    Vi skal skrive om det. Enn s? lenge vil vi anbefale at du kikker p? denne bloggen: http://lechef.blogg.no/surdeigbrdelskerens_hellige_gral.html Vi skal komme med en skikkelig god og instruktiv en p? v?re sider snarest.

  7. Margrethe Ven?s 9. april 2013 at 18:35

    Jeg finner ikke igjen fremgangsm?ten for surdeig… Buhu :)

Legg igjen en kommentar

Alle elsker den. Chiabatten. Dette herlige sandwichbrødet. Vel og merke er det vi kaller chiabatta eller chiabattini små tøfler. Chiabatta betyr tøfler.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Selv om alle regionene har sine versjoner og former for denne type brød, har det vært bakt i uminnelige tider. Chiabatten som vi kjenner i dag ble visstnok oppfunnet så sent som i 1982. Det italieske sandwichmarkedet var i ferd med å kapitulere til fordel for importerte baguetter fra Frankrike. Anført av Arnaldo Cavallari kom italienske møllere i Adria opp med sitt eget sandwichbrød med kommersiell appell. Cavallari kalte den nye formen for Chiabatta Polesano. Resten er historie og nærmest en seiersdans for dette fantastiske sandwichbrødet.

Marks & Spencer tok det til England i 1985. I USA kom den i 1987 før den tok Norge med storm på midten av 90 tallet. Nå får du alle mulige slags bastardiserte versjoner i frysedisk og som bakeoff. Skjærer du chiabatten som en vanlig brødskive er den hullete myke konsistensen ikke særlig egnet til å holde på noe som helst. Skjærer du den derimot på langs vil hullene derimot fange opp saftene fra det du måtte ønske å ha på av olivenolje, tomater mozzarella og annet snadder. Vår Chiabatta bakes med surdeig. Oppskrift på surdeig, finner du her.

Dette er en forøvrig en ganske vanskelig deig å jobbe med da det er mye veske i forhold til mel. Det er derfor et par ting som bør nevnes før du begynner; når du skal jobbe med våt deig slik som denne, må du bruke relativt mye mel. Er du usikker, sjekk ut videoene du finner her.

OPPSKRIFT

Alle elsker den, dette herlige sandwichbrødet chiabatten. Vel og merke betyr chiabatta eller chiabattini små tøfler.

INFORMASJON
  • Kjøkken: Italiensk

  • Forberedelser: ca 5 timer

  • Tilberedning: 25 min

  • Total tid: 5 timer og 25 min

INGREDIENSER
  • 400 gram Lys surdeig

  • 675 gram Siktet hvetemel

  • 125 gram Siktet durumhvetemel

  • 720 ml/gram Vann

  • 100 gram Ekstra virgin olivenolje

  • 21 gram Salt

FREMGANGSMÅTE
  • Ha alle ingredienten unntatt salt og ca 80 ml av vesken i eltemaskin. Elt i 3-4 minutter. La deigen stå til autolyse i rundt en time.

  • Kjør maskinen på under middels hastighet mens du har i saltet og sper inn resten av vannet. Når all væsken er jobbet inn kjører du maskinen på medium høy hastighet til du har en smidig deig. Dette tar laaaaaang tid!

  • Ha deigen i en smurt bolle. Etter ca en time bretter du deigen inn fra alle fire sider (som en konvolutt) Brett den dobbelt og la den stå i en time. Gjenta denne prosessen tre ganger.

  • Ha deigen ut på godt melet underlag. Del i tre like emner og form til boulet. La stå i ca 20 minutter

  • Form brødene ved å trekke deigen ut i lange flate leiver. Hev til rundt dobbelt størrelse på bakepapir du har oljet og strødd med mel eller på et linklede av ubehandlet lin som du har melet godt.

  • Stek ved 250 grader i ca 20-25 minutter

NOTATER

Gir ca 3 chiabatta brød

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka

Ingen referanser i kjøkkenordboka

Noen av våre oppskrifter kan inneholder ord som ikke er like godt kjent for alle. I de tilfeller vil vi kunne legge til en forklaring i Kjøkkenordboka vår.

Hele Kjøkkenordboka finner du her

RELATERTE PRODUKTER

RELATERTE OPPSKRIFTER