januar 2013
Kategorier:
Laugets utvalgte
Slowfood
Braisert sideflesk av svin
Det er noe ekstremt tilfredsstillende med langtidstilberedt mat. Duftene som langsomt spres gjennom alle krinker og kroker i hjemmet er en ting, men den kanskje største velsignelsen er tiden du faktisk er nødt til å bruke på kjøkkenet, for den er nemlig minimal. Å lage mat på denne måten handler egentlig kun om planlegging.
Rett som det er når jeg er i butikken tenker jeg – å hvor godt det hadde vært med coq au vin eller braisert lammeskank. Eller slik som for noen dager siden, braisert sideflesk. Problemet er at det sjelden er gjennomførbar i en travel hverdag hvor kone og barn vil ha middag på bordet ASAP. Likevel handler jeg inn det ene kjøttstykket seigere enn det andre, – for i morgen, tenker jeg. – Da blir det fest i heimen!
Det som stopper de fleste av oss fra å tillage slike herligheter i hverdagen er ikke tidsbruken over grytene, det er tiden slike retter tar for å putre ferdig, for her snakker vi om time etter time. Løsningen er egentlig enkel. Det handler om å flytte tidspunktet for når du igangsetter maten. Som regel tar det å lage forberede en slik type rett og å lage basen rundt 20 minutter. Det jeg gjør er å bruke 20 minutter om morgenen. Hakker grønnsaker, surrer de i olje, bruner kjøtt, heller på vin eller annen veske, setter på lokk og smeller hele herligheten inn i ovnen på 90-120 grader. Så er det bare levere barn i barnehagen, dra på jobben, for så å komme hjem til fiks ferdig middag. Det eneste du trenger å tenke på når du kommer hjem er å smake til. Ja også må du selvfølgelig koke poteter, lage potetmos eller koke noe ris.
Vips, langtids tilberedt mat på “20 minutter”.
TID
20 min
Forberedelse
8 timer 20 min
Tilberedning
8 timer 40 min
Totalt
OPPSKRIFT
Denne type base og fremgangsmåte kan du bruke til boeuf bourgogne, coq au vin, lammeskank og mye mye mer.
INGREDIENSER
FREMGANGSMÅTE
NOTATER
Server med en god potetmos, ris, bakte småpoteter eller hva du måtte ønske.