november 2012
Kategorier:
Fingermat
Blinis med tartar på salmalaks og trøffelmajones
Dette er en enkel og elegant rett. Den bringer et lite snev av eksklusiv luksus til bordet uten at det koster skjorta.
Blini er en russisk pannekake. De er tykkere og mindre enn de tradisjonelle norske pannekakene. I blini bruker man også gjær eller surdeig for å få de til å heve.
Blinier serveres som regel i kanapestørrelse, og er det perfekte underlaget for mange typer fingermat. Skal man være helt tradisjonell, lager man den på bokhvete. Bokhvete inneholder ikke gluten. Det finnes også varianter med potet.
Oppskriften i dette innlegget er på en hvetemelsblini.
I Russland hvor blinien kommer fra er den et selvskrevet tilbehør til russisk kaviar. Dessverre er russisk kaviar uspiselig. Ikke fordi at den ikke er god, snarere tvert i mot. Den er nemlig så god at støren, som rognen man lager kaviaren fra, er i ferd med å lide samme skjebne som andre dyr vi mennesker har blitt veldig glade i, slik som mammuten og dronten.
Jeg anbefaler derfor at du for støren og lommebokens skyld, enn så lenge styrer mot andre alternativer. Det finnes blant annet kaviar på rogn fra: steinbit, laks, ørret, sik, lodde, rognkjeks og oppdretts stør. Det eksisterer til og med vegetarisk alternativer laget på alginater, som smaker overbevisende bra. De er rimelige, bærekraftige og disse bruker jeg ofte. For eksempel er den fra Enghav god.
Når du lager denne trøffelolje majonesen er det viktig at du kryder den godt. Du skal bare ha en liten mengde av den for å binde tartaren sammen.
Dette er en rett du kan forberede i god tid før du får gjester. Laksetartar kan du for eksempel lage kvelden før. Lager du dobbel eller tredobbel porsjon, kan du lage mange forskjellige små kanapeer.
Du kan også servere tartaren med et posjert egg eller rett og slett med en eggeplomme. Har du lyst å gjøre den enda mer eksklusiv, kan du bruke vaktelegg.
Det første du gjør er å lage røren til bliniene.
OPPSKRIFT – Blini
INGREDIENSER
FREMGANGSMÅTE
NOTATER
Er du en av våre mange felles surdeigfans – så prøv å erstatt gjær med surdeig.
OPPSKRIFT – Trøffeloljemajones
INGREDIENSER
FREMGANGSMÅTE
NOTATER
Det er et par ting som er viktig å passe på når man skal lage en majones. Det viktigste er at alle ingredientenser har samme temperatur. Så ta ut alle råvarer på benken i god tid, eller sett oljen inn i kjøleskapet. Hvis ikke er det lett for at majonesen skiller seg.
Det andre er at du begynner med å tilsette noen få dråper med olje i gangen, og at du rører inn oljen godt mellom hver speing. Skulle du være så uheldig at majonesen skiller seg, begynner du på nytt i en ren bolle med eggeplomme. Tilsett litt og litt av den sprukne majonesen.
OPPSKRIFT – Trøffeloljemajones
INGREDIENSER
FREMGANGSMÅTE
NOTATER
Det brukes ofte, men ikke alltid litt majones for å binde sammen laksetartar. Jeg synes det er viktig at man overkrydrer majonesen når du skal bruke den i en tartar, fordi at mengden du bruker er så liten.
Del denne oppskriften
Kjøkkenordboka
Ingen referanser i kjøkkenordboka