Publisert dato: januar 8th, 2024Sist oppdatert: januar 8th, 2024611 ord i artikkelca 3,1 minutters lesetid0 kommentarer on Bærekraftig svinegryte

SKRIBENT / KOKK

Hjemmekokklauget Redaktør

VANSKELIGHETSGRAD

Bærekraftig svinegryte

Visninger totalt: 148Dagens visninger: 2
Intern annonse:

Legg igjen en kommentar

Annonse:

Bærekraftig svinegryte, en moderne og miljøvennlig tilnærming til tradisjonell matlaging. Denne oppskriften blir bærekraftig ved at vi inkluderer mindre brukte deler av grisen, som hale og kinn, kombinert med næringsrike rotgrønnsaker og friske urter. Alt fra lokale leverandører og produsenter.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

I en tid hvor bærekraft står i fokus, er det viktig å tenke på hvordan vi kan bruke råvarene våre best mulig. Det innebærer bl.a. å bruke hele dyret i matlagingen. En bærekraftig svinegryte er ikke bare et smakfullt måltid, men også en måte å ære dyret på ved å bruke deler som ofte overses. Det kan være utfordrende å finne disse spesifikke delene i vanlige dagligvarebutikker, så et tips er å kontakte en lokal slakter eller kjøttskjærer. For de som ikke har tilgang til disse delene, kan mer konvensjonelle deler som knoke, nakke, skulder eller ribbe også brukes.

TID

4 – 6
Porsjoner

30 min
Forberedelse

1 time
30 min

Tilberedning

2 timer
Totalt

OPPSKRIFT

La oss begynne med å forberede ingrediensene til vår bærekraftige svinegryte. Denne oppskriften vil guide deg gjennom prosessen, fra valg av kjøtt til tilberedning og servering.

INGREDIENSER
 • 500 g grisehale eller kinn (alternativt skulder eller ribbe)
 • 300 g rotgrønnsaker (gulrøtter, pastinakk, sellerirot)
 • 1 stor løk, hakket
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss olivenolje
 • 1 liter kjøttkraft (kok egen kraft på kjøttbein av svin. f.eks.)

 • 2 laurbærblad
 • Friske urter (timian, rosmarin)
 • Salt og pepper etter smak
FREMGANGSMÅTE
 • Forbered kjøttet: Skjær kjøttet i terninger. Varm olivenolje i en stor gryte og brun kjøttet på alle sider. Ta kjøttet ut av gryten.
 • Sauter grønnsakene: I samme gryte, sautér løk og hvitløk til de er myke. Tilsett de hakkede rotgrønnsakene og stek i noen minutter.
 • Kok gryten: Legg kjøttet tilbake i gryten. Tilsett kjøttkraft, laurbærblad og urter. Kok opp, reduser varmen og la det småkoke under lokk i ca. 1,5 timer, eller til kjøttet er mørt. Tiden kan variere ut i fra hvilken stykningsdeler du har valgt.
 • Servering: Smak til med salt og pepper. Server gryten varm, gjerne med et dryss av friske urter.
NOTATER

Å gjøre kjøttmåltider mer bærekraftige og økonomiske er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken. Her er noen tips for å tilpasse kjøttretter som disse for å oppnå nettopp dette:

 1. Velg lokale leverandører: Kjøp kjøtt fra lokale bønder eller slaktere. Lokalt kjøtt betyr ofte kortere transportveier, noe som reduserer karbonavtrykket. Det støtter også det lokale økonomien og sikrer ofte ferskere og høyere kvalitet på kjøttet.
 2. Reduser kjøttmengden: Vurder å redusere mengden kjøtt i oppskriftene og erstatte den med andre proteinrike ingredienser. Bønner, linser, kikerter, tofu eller tempeh er gode alternativer som kan tilføre retten både tekstur og næring.
 3. Inkluder flere grønnsaker: Øk mengden grønnsaker i rettene. Grønnsaker er ikke bare sunne og bærekraftige, men også rimeligere enn kjøtt. Dette kan også være en god måte å utnytte sesongbaserte grønnsaker på.
 4. Mindre porsjoner: Server mindre porsjoner. Dette reduserer ikke bare matavfall, men hjelper også med å kontrollere kostnadene og kan bidra til et sunnere kosthold.
 5. Planlegg måltider: Planlegg måltidene dine for å unngå matsvinn. Bruk rester i kreative nye retter eller fryse ned for senere bruk.

Ved å ta disse enkle skrittene kan du nyte deilige kjøttmåltider, på en måte som er både miljøvennlig og økonomisk. Dette er små endringer som kan gjøre en stor forskjell over tid, både for planeten og for din egen helse og økonomi.

Del denne oppskriften

Kjøkkenordboka