Julen nærmer seg, og med den kommer duften av nybakte kaker. Men har du noen gang stoppet opp og tenket over vitenskapen bak disse deilige tradisjonene? La oss dykke inn i den fascinerende verdenen av hevemidler og oppdage kjemien og fysikken som gjør julebaksten så magisk.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Julen er en tid for tradisjoner, og i mange hjem står baking sentralt, en aktivitet som bringer sammen familier og vekker minner. Men bak hver oppskrift, hver deig som eltes og hver kake som stekes, ligger det en fascinerende vitenskapelig prosess. Denne prosessen forvandler enkle ingredienser til festlige delikatesser, og er et vitnesbyrd om kjøkkenets skjulte laboratorium. Fra natron til hornsalt, hvert hevemiddel har sin unike rolle i julebaksten, og hver ingrediens bidrar til det endelige kunstverket som vi kjenner som julekaker.

I denne artikkelen vil vi ta deg med på en reise gjennom hevemidlenes fascinerende verden. Vi vil utforske hvordan disse stoffene, som ofte tas for gitt, er fundamentale i bakingens kunst. Vi vil se på hvordan tradisjonelle hevemidler som gjær, natron, og hornsalt fungerer, og hvordan de påvirker alt fra konsistens til smak. Videre vil vi utforske fysikkens rolle i baking, og hvordan teknikker som pisking av eggedosis bidrar til å skape luftige og lette kaker.

Kjemiske hevemidler

I motsetning til gjær, som er en levende organisme og fungerer gjennom en biologisk prosess, er de andre hevemidlene vi bruker i baking kjemiske stoffer som reagerer for å produsere karbondioksid (CO2). Denne gassen spiller en kritisk rolle i baking ved å danne bobler i røren eller deigen. Disse boblene ekspanderer under varmebehandling, noe som fører til at deigen eller røren blåser seg opp og blir porøs før den stivner. Denne prosessen kan sammenlignes med hvordan en madrass ekspanderer og blir formbar når luft eller en annen gass fyller dens indre struktur.

Hvordan kjemiske hevemidler fungerer

I motsetning til gjær, som er en levende organisme og fungerer gjennom en biologisk prosess, er de andre hevemidlene vi bruker i baking kjemiske stoffer som reagerer for å produsere karbondioksid (CO2). Denne gassen spiller en kritisk rolle i baking ved å danne bobler i røren eller deigen. Disse boblene ekspanderer under varmebehandling, noe som fører til at deigen eller røren blåser seg opp og blir porøs før den stivner. Denne prosessen kan sammenlignes med hvordan en madrass ekspanderer og blir formbar når luft eller en annen gass fyller dens indre struktur.

Kjemiske hevemidler kan deles inn i forskjellige kategorier basert på deres kjemiske sammensetning og hvordan de reagerer under baking:

Bakepulver:

Dette er kanskje det mest brukte hevemiddelet etter gjær. Bakepulver består av en kombinasjon av et syre (ofte monokalsiumfosfat) og en base (natriumbikarbonat eller natron). Når bakepulver blir fuktet, starter en kjemisk reaksjon som frigjør CO2. Denne reaksjonen kan forsterkes ved varmebehandling, som i en ovn, noe som gjør at bakepulver fungerer godt i oppskrifter som krever en rask og effektiv heving.

Noen oppskrifter med bakepulver:

Natron (Natriumbikarbonat):

Natron krever en syre for å starte den kjemiske reaksjonen som produserer CO2. Derfor finner man ofte ingredienser som surmelk, yoghurt, sitronsaft eller eddik i oppskrifter som bruker natron. Denne syre-base reaksjonen starter umiddelbart når ingrediensene blandes, noe som betyr at bakverket bør stekes raskt etter at deigen er blandet for å fange opp gassen som produseres.

Noen oppskrifter med natron:

Hornsalt (Ammoniumbikarbonat):

Hornsalt er et annet tradisjonelt hevemiddel som brytes ned til ammoniakk, CO2 og vann når det varmes opp. Det er spesielt effektivt i tynne, tørre bakverk som kjeks, hvor ammoniakkgassen lett kan unnslippe uten å etterlate smak.

Noen oppskrifter med hornsalt:

Den vitenskapelige prosessen

Den kjemiske prosessen som skjer når disse hevemidlene reagerer, er fascinerende. I bakepulver starter reaksjonen med fuktighet, men fullføres med varme, noe som gir en totrinns heveprosess. Natron krever en umiddelbar syre for å starte reaksjonen, og hornsalt begynner å brytes ned og frigjøre gasser ved en bestemt temperatur. Denne forståelsen av kjemi er ikke bare vitenskapelig interessant, men også praktisk nyttig for bakere, ettersom den hjelper til med å forstå hvordan ulike ingredienser samhandler og påvirker sluttresultatet av bakverket.

Det fjerde hevemidlet: Fysikken.

Mens kjemiske hevemidler som bakepulver, natron og hornsalt spiller en sentral rolle i mange bakverk, er det et fjerde hevemiddel som ofte overses: fysikken. Denne metoden involverer ingen kjemiske reaksjoner, men heller en forståelse av fysikkens lover og hvordan de påvirker ingredienser under baking.

Pisking som hevemetode

En av de mest kjente teknikkene som utnytter fysikkens prinsipper er pisking av eggedosis eller smør og sukker. Når du pisker disse ingrediensene, fanger du luft i blandingen, og skaper små luftbobler. Disse boblene er nøkkelen til hevingen:

  • Eggedosis: Når egg og sukker piskes sammen, fanges luft i blandingen, og volumet øker. Denne luftige strukturen blir beholdt i røren, og når den varmes opp i ovnen, utvider luften seg og gjør bakverket lett og luftig.
  • Pisket smør og sukker: På samme måte, når smør og sukker piskes sammen, blir luft inkorporert i blandingen. Dette skaper en lett og luftig base som er ideell for kaker og andre bakverk.

Fysikkens lover i praksis

Når disse luftfylte deigene eller rørene varmes opp i ovnen, skjer det flere ting som bidrar til hevingen:

  • Utvidelse av luft: Luftboblene som er fanget i deigen utvider seg når de varmes opp. Dette skyldes en grunnleggende fysisk lov: gasser utvider seg når de varmes opp. Denne utvidelsen bidrar til å heve bakverket.
  • Fordampning av vann: De fleste bakverk inneholder en viss mengde vann, enten fra egg, melk eller andre ingredienser. Når dette vannet fordamper under oppvarming, øker det volumet av luftboblene ytterligere, noe som bidrar til hevingen.
  • Stivning av struktur: Etter hvert som bakverket varmes opp, begynner de andre ingrediensene, som mel og egg, å stivne. Dette fanger luftboblene i en fast struktur, og gir bakverket sin endelige form og tekstur.

Eksempler på fysikkbasert baking

Flere tradisjonelle bakverk utnytter disse prinsippene:

  • Sukkerbrød: Dette er et klassisk eksempel på en kake som hever seg nesten utelukkende på grunn av luften som er pisket inn i eggedosisen.
  • Piskede smørkaker: Mange småkaker starter med pisket smør og sukker for å skape en lett og porøs tekstur.

Konklusjon

Kjemiske hevemidler er derfor mer enn bare en ingrediens; de er en nøkkelkomponent i vitenskapen bak baking. Ved å forstå hvordan disse stoffene fungerer, kan vi forbedre vår baking og eksperimentere med oppskrifter for å oppnå ønsket tekstur og smak i våre bakverk.

Og fysikken spiller en like viktig rolle i baking som de mer tradisjonelle kjemiske hevemidlene. Ved å forstå og utnytte disse fysiske prinsippene, kan bakere skape et bredt spekter av teksturer og konsistenser i sine bakverk.

Neste gang du baker, tenk på den fascinerende kjemien og fysikken som hjelper til med å gjøre dine kaker og brød luftige og deilige!

Kildehenvisning

Denne artikkelen er inspirert av og basert på innsikt fra Naturfag.no.

Abonnere på vårt nyhetsbrev og få beskjed før alle andre om våre nye oppskrifter og tilbud

I tillegg til 10% rabatt på ditt første kjøp såklart!

Del denne artikkelen, velg plattform.

Kategorier: Forskning og vitenskap, NyheterStikkord: , , , , , , Publisert dato: desember 16th, 2023Sist oppdatert: desember 30th, 2023