Når vinteren kryper inn og snøflakene begynner å danse i luften, er det et spesielt brygg som vekker følelsen av juletid og koselige stunder – gløgg. Denne varmende drikken, rik på historie og tradisjon, har vært en hjørnestein i vinterfeiringen i mange kulturer. I denne artikkelen tar vi en dypdykk inn i gløggens verden, utforsker dens opprinnelse, historie og deler noen hjertevarmende oppskrifter som vil lyse opp dine vinterkvelder

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Gløggens opprinnelse og historie

Gløgg, kjent i mange land og under forskjellige navn, har en rik og variert historie. Ordet ‘gløgg’ stammer fra det gamle skandinaviske ordet ‘glödgad vin’, som betyr ‘glødende vin’. Historien om gløgg kan spores tilbake til 1500-tallet, hvor den først ble nevnt i svenske og danske skrifter. Opprinnelig ble gløgg laget som en måte å varme opp og krydre vin på, som hadde blitt dårlig under lange vintre. Med tiden utviklet oppskriften seg, og gløgg ble en festdrikk, rik på krydder og varme.

I middelalderen ble gløgg sett på som en helsebringende drikk. Krydder som kanel, nellik og ingefær ble tilsatt for deres antatte medisinske egenskaper. I dag er gløgg en integrert del av juletradisjonen i mange land, spesielt i Skandinavia, hvor den serveres under julemarkeder og familiefeiringer.

Gløggens variasjoner og moderne tolkninger

Gløgg har utviklet seg over tid og har nå mange variasjoner. Fra den klassiske rødvinsgløggen og “tomtegløggen” til mer moderne tolkninger som hvitvinsgløgg, eplegløgg, og til og med kaffegløgg, er det en stil for enhver smak. Her i Skandinavia er det vanlig å tilsette mandler og rosiner i gløggen, mens i Tyskland, hvor drikken er kjent som ‘Glühwein’, serveres den ofte med en skive appelsin.

Moderne tolkninger av gløgg inkluderer også kreative tilsetninger som sjokolade, chili, og ulike frukter. Disse moderne variantene viser gløggens allsidighet og evne til å tilpasse seg moderne smaker, samtidig som den beholder sin tradisjonelle sjarm.

Gløggens rolle i julefeiringen

I mange skandinaviske hjem er gløgg mer enn bare en drikke; den er en del av juletradisjonen. Å samles rundt et bord fylt med varm gløgg, pepperkaker og andre julegodterier, er en måte å bringe familie og venner sammen på. Denne tradisjonen strekker seg utover hjemmene og inn i samfunnet, hvor julemarkeder lyser opp mørke vinterkvelder med sine boder fulle av dampende gløgg og håndverk.

Gløgg og helse

Selv om gløgg i dag er mest kjent for sin rolle i julehyggen, har den også helsemessige aspekter. Krydder som kanel, nellik og ingefær, som ofte brukes i gløgg, har antatte helsefordeler. Kanel er kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper, mens ingefær kan bidra til å lindre fordøyelsesproblemer.

Våre mange gløggoppskrifter:

Abonnere på vårt nyhetsbrev og få beskjed før alle andre om våre nye oppskrifter og tilbud

I tillegg til 10% rabatt på ditt første kjøp såklart!