Grisens dag feires den 17. januar og representerer en rik og smakfull del av norsk matkultur. Fra historiske røtter og tradisjonelle retter til moderne bærekraftige praksiser, denne artikkelen og dagen er en hyllest til grisens betydning i Norge – både i fortid, nåtid og fremtid.

Svin- Stykningsdeler

Bildet viser i grove trekk hvordan et gris deles inn i ulike stykningsdeler.

Den årvåkne leser har kanskje fått med seg at vi den sist uken har fokusert på å legge ut oppskrifter med svin som hovedråvare. Ikke helt tilfeldig da vi den kommende uken setter søkelys på matdagen: Grisens dag.

Hvert år, den 17. Januar, feirer vi en litt uvanlig, men likevel historisk tradisjon – Grisens dag. Denne dagen, som nok ikke er markert i alles kalendere, har en spesiell plass i hjertene til mange, spesielt blant oss som verdsetter norsk matkultur og tradisjoner. Grisens dag er ikke bare en hyllest til grisen som dyreart, men også en anerkjennelse av dens betydning i vårt kosthold og vår kultur.

I en tid hvor ord som “bærekraft” og “rimelig mat” stadig vinner mer terreng i våre daglige samtaler, står grisens dag som en påminnelse om viktigheten av disse verdiene. Det er en dag hvor vi kan reflektere over hvordan våre matvalg påvirker både miljøet og lommeboken. I denne artikkelen vil vi dykke ned i tradisjonelle oppskrifter som ikke bare ærer grisens rolle i norsk matkultur, men også viser hvordan vi kan tilberede næringsrike, smakfulle og rimelige måltider.

Fra den saftige, tradisjonelle ribbemiddagen vi ser til jul, til de mer hverdagslige pølser og pålegg, har grisekjøtt en fast og stor plass i det norske kostholdet. Men hvordan kan vi balansere vår kjærlighet for disse rettene med et økende fokus på bærekraft og økonomisk fornuft? Vi vil forsøke å utforske nettopp dette, og gi deg inspirasjon til å feire grisens dag på en måte som er både smakfull, ansvarlig og økonomisk tilgjengelig.

Bli med på en kulinarisk reise gjennom historie, tradisjon, og innovasjon, der vi feirer grisens dag med stil, smak og samvittighet.

Historisk betydning av grisens dag og Antonmesse

Grisens dag, feiret den 17. Januar, er dypt forankret i norsk historie og kultur, og er knyttet til Antonmesse, en dag dedikert til den hellige Antonius den Store. Denne dagen, markert på den tradisjonelle primstaven, har vært en viktig del av det norske året siden middelalderen.

Antonius, kjent for sin rolle som beskytter mot sykdommer, ble æret på denne dagen, og det var en tid for å minnes de døde og utføre spesielle ritualer. I det norske landbrukssamfunnet var Antonmesse en viktig merkedag, brukt til å forutsi været og planlegge arbeidet for det kommende året. På primstaven, en gammel nordisk kalenderform, ble dagen ofte markert med et symbol som et kors eller en øks, som hjalp folk å holde styr på tiden i en æra før den utbredte bruken av skrift.

Samtidig spilte grisen en sentral rolle i overlevelsen gjennom de harde norske vintrene. Grisen, som ble slaktet på senhøsten, var en viktig matkilde som sikret næring gjennom de kalde månedene. 17. Januar, midt på vinteren, ble derfor et symbol på overlevelse og takknemlighet. Denne dagen ble derfor et tidspunkt for å reflektere over grisens betydning i det norske kostholdet og kulturen.

I dag, mens vi ikke lenger er avhengige av grisen for vår vinteroverlevelse på samme måte, fortsetter grisens dag å være en påminnelse om våre røtter og om fortidens utfordringer. Det er en dag for å hedre tradisjonen, reflektere over vår historie, og anerkjenne grisens fortsatte betydelige rolle i vår matkultur.

Gjennom å forstå denne historiske betydningen og forbindelsen til Antonmesse og primstaven, blir feiringen av Grisens dag mer enn bare en kulinarisk begivenhet; det blir en forbindelse til vår fortid, en anerkjennelse av vår arv, og en påminnelse om viktigheten av bærekraft og ansvarlighet i våre matvalg.

Grisens rolle i norsk kosthold

Grisen har lenge vært en hjørnestein i norsk kosthold og landbruk, en rolle som strekker seg langt tilbake i tid. Historisk sett var grisen ikke bare en kilde til næringsrik mat, men også en viktig økonomisk ressurs for norske bønder. I et land med tøffe vintre og begrensede ressurser, tilbød grisen en pålitelig kilde til protein og fett, essensielt for overlevelse.

I dagens Norge fortsetter grisen å spille en viktig rolle, selv om konteksten har endret seg. Moderne landbruksteknikker og en økt bevissthet rundt dyrevelferd og bærekraft har endret måten vi oppdretter og konsumerer grisekjøtt på. Likevel, tradisjonelle retter som ribbe, medisterkaker og pølser, er og forblir sentrale i det norske kjøkken, spesielt rundt høytider som jul.

Grisens bidrag til norsk matkultur går utover bare smaken. Det handler også om samhold og tradisjoner. Familier samles rundt bordet for å nyte retter som har blitt overlevert gjennom generasjoner, og hver rett bærer med seg en historie og en følelse av tilhørighet. Disse matrettene er ikke bare måltider; de er en feiring av norsk kulturarv og fellesskap.

Samtidig ser vi en økende trend der norske kokker og matentusiaster utforsker nye og innovative måter å bruke grisekjøtt på, ofte med et øye for bærekraft og ernæring. Dette inkluderer alt fra å bruke mindre kjente deler av grisen til å eksperimentere med ulike tilberedningsmetoder som både fremhever smaken og reduserer matsvinn.

Grisens rolle i norsk kosthold og matkultur er derfor både rik og mangfoldig. Den binder sammen fortid og nåtid, tradisjon og innovasjon, og fortsetter å være en viktig del av det norske kjøkken. Ved å feire og respektere denne rollen, ærer vi ikke bare en dyreart, men også den kulturelle og historiske betydningen den har i våre liv.

Noen tradisjonelle og utradisjonelle retter med gris

Norsk matkultur er rik på tradisjoner, og griseretter utgjør en vesentlig del av denne arven. Her presenterer vi fem tradisjonelle retter, etterfulgt av fem moderne tolkninger som legger vekt på bærekraft og ernæring. Og til slutt 5 internasjonale klassikere.

Artikkelen fortsetter etter oppskriftene…

tradisjonelle

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En detaljert oppskrift på hjemmelagde pølser med 20 forskjellige smakstilsetninger, perfekt for å utforske det rike mangfoldet i verdens pølsekultur

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En tradisjonell norsk rett, Flesk og duppe, bestående av saltet eller røkt svinekjøtt servert med en tykk hvit saus

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En enkel og smakfull oppskrift på svinekoteletter, servert med kokte grønnsaker og en rik saus.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En tradisjonell norsk oppskrift på Lapskaus med svinekjøtt, en næringsrik og mettende gryterett

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En tradisjonell norsk oppskrift på svinestek med sprø svor, servert med rødkål og poteter

moderne

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En lett og sunn, rett og slett en grisegod wraps, perfekt for en rask middag

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En moderne og bærekraftig tilnærming til langtidssteking av svinekjøtt, servert med lokale, sesongbaserte rotgrønnsaker

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En ernæringsrik og moderne rett som kombinerer magert grisekjøtt med quinoa og et utvalg av friske grønnsaker.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En sunn og smakfull sommerrett med grillet svinekjøtt og næringsrik bulgursalat.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En oppskrift på bærekraftig svinegryte, som bruker mindre vanlige deler av grisen sammen med rotgrønnsaker og urter.

internasjonale

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En tradisjonell meksikansk rett, Cochinita Pibil, hvor svinekjøtt marineres i achiote og sitrusjuice, og bakes i bananblader

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En klassiker fra det kinesiske kjøkken, Svin i sur-søt saus, kombinerer sprøstekt grisekjøtt med en fargerik og smakfull saus

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En populær filippinsk rett, Pork Adobo, kombinerer svinekjøtt marinert og kokt i en blanding av soyasaus, eddik, hvitløk og krydder.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En klassisk japansk rett, Tonkatsu, bestående av panert og fritert svinekotelett, servert med kålsalat, ris og søt saus

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Å lage pulled pork er en kunst, og vår oppskrift deler hemmeligheten bak den perfekte retten. Med langsom tilberedning og en deilig hjemmelaget BBQ-saus, blir resultatet ren nytelse hver gang!

Grisen i norsk folklore og tradisjon

Grisen har en fascinerende og symbolsk plass i norsk folklore og tradisjon, en rolle som strekker seg langt utover dens praktiske verdi som matkilde. Denne dyptgående kulturelle forbindelsen har påvirket hvordan vi ser på og feirer grisens dag.

I norsk folklore fremstår grisen ofte som et symbol på velstand, fruktbarhet og overflod. Dette kan spores tilbake til førkristen tid og fortsetter å være et tema i mange folkeeventyr og sagn. I noen historier blir grisen sett på som et magisk vesen med spesielle krefter, mens i andre fortellinger er den et symbol på god helse og velvære.

Grisen har også en plass i julens tradisjoner. For eksempel, i fortellinger om julenissen (juleneket), følger det ofte med en gris, som representerer overflod og god høst. Dette viser hvordan grisen har vært en integrert del av norske vinterskikker og feiringer.

Grisens påvirkning på feiringen av grisens dag

Feiringen av grisens dag i moderne tid kan sees som en fortsettelse av denne rike tradisjonen. Dagen gir en anledning til å reflektere over grisens betydning i norsk kultur, ikke bare som en matkilde, men også som et symbol på velstand og kulturell identitet.

I dagens feiringer kan elementer av gamle tradisjoner og folklore gjenoppdages og feires. Dette kan inkludere alt fra å lage tradisjonelle retter som har blitt overlevert gjennom generasjoner, til å fortelle historier og sagn der grisen spiller en sentral rolle.

Grisens dag er derfor ikke bare en kulinarisk begivenhet, men også en kulturell feiring som binder sammen fortid og nåtid. Det er en dag for å hedre grisens rolle i norsk historie og folklore, og for å feire de mange måtene dette dyret har beriket vårt kulturelle landskap.

Tips for tilberedning av grisekjøtt

Å tilberede grisekjøtt krever både kunnskap og omtanke for å sikre at resultatet blir både smakfullt og av høy kvalitet. Her er noen tips for å mestre kunsten å tilberede grisekjøtt, spesielt for klassikere som ribbe og hjemmelagde pølser.

Perfekt stekt ribbe

 • Forberedelse er nøkkelen: begynn med å score svoren. Dette bør gjøres nøye, med jevne mellomrom, uten å skjære for dypt i kjøttet.
 • Riktig krydring: gni ribben inn med salt og pepper, eventuelt andre krydder etter smak. La den hvile i kjøleskapet, gjerne over natten, for å la krydderne trekke inn.
 • Steketeknikk: start med å steke ribben med svorsiden ned i en varm panne for å frigjøre litt fett. Deretter stekes den i ovnen på lav varme i flere timer før varmen økes mot slutten for å få en sprø svor.
 • Hviletid: la ribben hvile etter steking. Dette gjør kjøttet saftigere og lettere å skjære i.

Hjemmelagde pølser

 • Velg riktig kjøtt: en god blanding av magert kjøtt og fett er viktig for smakfulle pølser. En vanlig blanding er 70% magert kjøtt til 30% fett.
 • Krydder og smakstilsetninger: eksperimenter med ulike krydder og urter. Husk å smake til farsen før du fyller pølsene.
 • Pølseskinn: bruk naturlige pølseskinn for best resultat. De må bløtlegges før bruk for å bli håndterbare.
 • Fylling og forming: bruk en pølsestapper for å fylle skinnene jevnt. Unngå å fylle dem for stramt, da de kan sprekke under steking eller grilling.
 • Tilberedning: pølser kan grilles, stekes eller kokes. Husk å ikke bruke for høy varme, da dette kan sprekke skinnene.

Generelle tips

 • Temperaturkontroll: overvåk temperaturen nøye under tilberedningen. Bruk et steketermometer for best resultat.
 • Ikke overarbeid kjøttet: når du lager farse til pølser, pass på å ikke overarbeide kjøttet, da dette kan påvirke teksturen.
 • Kreativitet: vær ikke redd for å eksperimentere med ulike smaker og tilberedningsmetoder.

Feiring av grisens dag

Skulle det være sånn, at du er litt over snittet entusiastisk i mat og mattradisjoner som oss. Så kanskje du faktisk ser en anledning til å feire grisens dag.
Feiringen av grisens dag kan være en fantastisk anledning til å samle familie og venner for å dele mat, tradisjoner og lære mer om norsk kultur. Eller så kan det være en mat og kulturhistorisk time i mat og helse på skolen.
Her er noen forslag til hvordan man kan gjøre denne dagen ekstra spesiell.

Matlaging sammen

 • Lag en grisefest: inviter familie og venner til et måltid der grisekjøtt står i sentrum. Du kan for eksempel lage noen av de tradisjonelle eller moderne rettene vi har diskutert tidligere i artikkelen.
 • Kokkekurs for grisekjøtt: arranger et lite kokkekurs hjemme hvor dere lager forskjellige griseretter sammen. Dette kan være en morsom og lærerik aktivitet, spesielt for barn.

Familieaktiviteter

 • Diy pølseverksted: lag hjemmelagde pølser sammen med familien. Dette er en morsom og interaktiv måte å lære om matlaging på. Se grunnoppskriften på pølser over.
 • Historiefortelling: del historier eller lese bøker som inkluderer grisen i norsk folklore. Dette kan være en koselig aktivitet, spesielt for de yngre familiemedlemmene.

Kulturell læring

 • Besøk en gård: hvis mulig, arranger et besøk til en lokal gård som oppdretter griser. Dette gir en unik mulighet til å lære om moderne griseproduksjon og bærekraft.
 • Temakveld: arranger en temakveld hvor dere ser på filmer eller dokumentarer om norsk matkultur, med fokus på grisen.

Ser vi fremover, er det tydelig at grisen vil fortsette å spille en viktig rolle i norsk matkultur. Med et økende søkelys på bærekraft, dyrevelferd og ernæring, er det spennende å tenke på hvordan vi vil, eller kan fortsette å integrere grisekjøtt i våre måltider på måter som respekterer både vår historie og vår fremtid.

Feiringen av grisens dag er en fantastisk anledning til å reflektere over disse temaene. Det er en dag for å feire, lære og dele – en dag hvor vi kan komme sammen for å hedre et dyr som har gitt så mye til vår kultur.

Jeg oppfordrer dere, kjære lesere, til å engasjere dere i grisens dag. Enten det er gjennom å lage en av de tradisjonelle eller moderne rettene, eller bare ved å dele deres egne historier og opplevelser. La oss sammen feire denne spesielle dagen og alt det fantastiske grisen har å tilby i norsk matkultur.

Abonnere på vårt nyhetsbrev og få beskjed før alle andre om våre nye oppskrifter og tilbud

I tillegg til 10% rabatt på ditt første kjøp såklart!

Del denne artikkelen, velg plattform.

Kategorier: Inspirasjon, Kultur og mattradisjon, MatdagerPublisert dato: januar 14th, 2024Sist oppdatert: januar 11th, 2024