Plantebaserte måltider

Kildereferanser og anbefalte rapporter

Her er en liste over kildereferanser brukt i denne artikkelen, samt forslag til videre lesning for de som ønsker å fordype seg i emnet plantebasert kosthold.

Disse ressursene gir verdifull innsikt og dypere kunnskap om plantebasert kosthold og dets mange fordeler for helse og velvære

Kildereferanser

  • Helsedirektoratet. (n.d.). Vegetarisk kosthold. Hentet fra Helsenorge
  • The American Journal of Clinical Nutrition. (n.d.). Protein and vegetarian diets. Hentet fra The American Journal of Clinical Nutrition
  • The Journal of Nutrition. (n.d.). Iron and vegetarian diets. Hentet fra The Journal of Nutrition
  • National Institutes of Health. (n.d.). Calcium: Fact Sheet for Health Professionals. Hentet fra NIH
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health. (n.d.). Vitamin B12. Hentet fra The Nutrition Source
  • The American College of Obstetricians and Gynecologists. (n.d.). Nutrition During Pregnancy. Hentet fra ACOG

  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987
  • Mekonnen, M. M., & Hoekstra, A. Y. (2011). The water footprint of humanity. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(9), 3232-3237. https://www.waterfootprint.org/media/downloads/Mekonnen-Hoekstra-2011-WaterFootprint.pdf

  • Springmann, M., Clark, M., Mason-D’Croz, D., Wiebe, K., Bodirsky, B. L., Lassaletta, L., … & Willett, W. (2018). Options for keeping the food system within environmental limits. Nature, 562, 519-525. https://www.nature.com/articles/s41586-018-0594-0

Forslag til videre lesning

  1. “How Not to Die” av Michael Greger. En omfattende guide til vitenskapelig baserte ernæringsråd, med fokus på hvordan kosthold kan forebygge og reversere sykdom.
  2. “The China Study” av T. Colin Campbell og Thomas M. Campbell. En grundig gjennomgang av sammenhengen mellom kosthold og kroniske sykdommer, basert på en av de mest omfattende ernæringsstudiene noensinne utført.
  3. “Eat to Live” av Joel Fuhrman. En bok som fokuserer på et næringsrikt, plantebasert kosthold for optimal helse og vekttap.
  4. “Forks Over Knives” – Nettsted og dokumentar. Tilbyr en rekke ressurser, inkludert oppskrifter og artikler, som støtter helsefordelene ved et plantebasert kosthold.
  5. “Plant-Based Nutrition, 2nd Ed” av Julieanna Hever og Raymond J. Cronise. En omfattende guide til plantebasert ernæring, dekkende alt fra grunnleggende næringsstoffer til spesifikke helseutfordringer.