Reduksjon av Klimagassutslipp
Kjøtt- og meieriproduksjon er blant de største bidragsyterne til klimagassutslipp, spesielt metan og lystgass. Ved å fjerne kjøtt og meieriprodukter fra kostholdet kan man redusere karbonavtrykk fra mat med opptil 73%. Dette skyldes at plantebasert landbruk generelt krever mindre landareal og produserer færre klimagasser per enhet av mat produsert sammenlignet med dyrebasert landbruk.
Bevaring av naturressurser
Plantebasert kosthold er mer effektivt når det gjelder bruk av naturressurser som vann og land. Kjøttproduksjon, spesielt rødt kjøtt, krever betydelig mer vann og land enn produksjon av plantebaserte matvarer. Produksjon av 1 kg storfe krever omtrent 15.415 liter vann, mens 1 kg grønnsaker krever betydelig mindre. (se nedenfor)
Fremme biologisk mangfold
Intensivt dyrehold bidrar til avskoging og tap av habitat, noe som truer det biologiske mangfoldet. En overgang til plantebaserte dietter kan bidra til å redusere presset på naturlige økosystemer og fremme bevaring av biologisk mangfold.
Bærekraftig matproduksjon
Et plantebasert kosthold støtter en mer bærekraftig matproduksjonsmodell. Ved å velge plantebaserte alternativer, kan forbrukere bidra til å redusere etterspørselen etter kjøttprodukter, og dermed påvirke matproduksjonen mot mer bærekraftige praksiser.