14 februar

Fiskens dag

en feiring av havets skatter

Hvert år, når kalenderen viser 6 mars, “feirer” vi fiskens dag. Dette er en unik mulighet til å rette søkelyset mot en av naturens mest verdifulle ressurser: havet og fisken. Denne dagen er ikke bare en feiring av de kulinariske delikatessene som havet har å by på, men også en påminnelse om fiskens sentrale rolle i et bærekraftig kosthold og samfunn. I en verden hvor hurtigmat og bearbeidede produkter ofte tar over for næringsrike alternativer, står fiskens dag som et fyrtårn for ernæring, helse og ikke minst, bærekraft.

Fisk, er stappfulle av viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffene er essensielle for kroppen vår, og bidrar til alt fra hjernens utvikling til å opprettholde et sunt hjerte. Men fiskens dag handler ikke bare om ernæring. Det er også en dag for å fremheve hvordan bærekraftig fiske kan bidra til å bevare våre marine økosystemer for fremtidige generasjoner.

I en tid hvor klimaendringer og overfiske utgjør alvorlige trusler mot våre hav, er det viktigere enn noen gang å velge fisk som er fanget eller oppdrettet på en ansvarlig måte. Ved å fokusere på bærekraftig, sunn, og mager fisk, kan vi alle bidra til en mer bærekraftig planet, samtidig som vi nyter deilig og næringsrik mat. Vi er heldige som har en sterk regulering i Norge som jobber for å ivare ta bestandene i våre lokale havområder, men det er allikevel viktig å være bevisst.

Men hvordan kan vi gjøre fisk til en mer sentral del av kostholdet vårt, spesielt for de yngste blant oss, som ofte foretrekker søtsaker og fastfood fremfor sunnere alternativer? Og hvordan kan vi gjøre måltidene både raskere og mer tiltalende, uten å ofre næringsinnholdet? Disse spørsmålene er spesielt relevante i dagens samfunn, hvor tiden ofte er knapp, og behovet for næringsrik, hurtig tilberedt mat er større enn noen gang.

Fiskens dag gir oss en gylden mulighet til å utforske disse spørsmålene og finne kreative løsninger som kan inspirere både voksne og barn til å inkludere mer fisk i kostholdet. Fra innovative internasjonale retter som bringer nye smaker til bordet, til enkle, hverdagslige og barnevennlige oppskrifter som kan tilberedes på kort tid – mulighetene er uendelige.

Gjennom denne artikkelen vil vi ta deg med på en reise gjennom fiskens mange fordeler, fra ernæringsmessige til bærekraftige aspekter. Vi vil utforske hvordan vi kan overkomme utfordringen med å få barn til å velge fisk fremfor godteri, og vi vil dele tips og triks for å gjøre fisk til en fast, men spennende del av kostholdet. Med et fokus på mager, bærekraftig, sunn, ernæring, rask, og hurtig tilberedt fisk, er målet å inspirere til et sunnere, mer bærekraftig kosthold som hele familien kan nyte.

La oss sammen utforske havets skatter og oppdage nye måter å feire fiskens dag på, ikke bare som en årlig begivenhet, men som en del av en livsstil som verdsetter helse, bærekraft, og de utallige gledene som god mat kan bringe.

Barn spiser oftere godteri enn fisk

Ifølge en nylig rapport fra sjømatrådet, viser det seg at så mange som 270 000 norske barn og unge nesten ikke spiser fisk i det hele tatt. Denne statistikken er ikke bare oppsiktsvekkende; den er en vekker for oss alle. I en alder hvor godteri og bearbeidet mat ofte er mer tiltalende for de yngre, står fiskens næringsrike profil i fare for å bli oversett.

Dette er en utfordring av flere grunner, spesielt med tanke på helse og bærekraft. Fra et helseperspektiv er fisk kjent for å være en utmerket kilde til omega-3-fettsyrer, proteiner, og flere vitaminer og mineraler som er kritiske for barns vekst og utvikling. Et kosthold fattig på disse næringsstoffene kan føre til mangler som påvirker alt fra kognitiv utvikling til generell velvære.

På bærekraftsfronten understreker denne trenden et større problem. Ved å velge bort fisk til fordel for mindre bærekraftige matvalg, går vi glipp av muligheten til å støtte mer miljøvennlige matproduksjonsmetoder. Fiskeri og akvakultur, når det gjøres riktig, kan være blant de mest bærekraftige måtene å produsere mat på. Dette er viktig i en tid hvor klimaendringene krever at vi alle tenker nytt om matvalgene våre.

Å endre denne trenden krever innsats fra alle hold – hjemme, i skolen, og i samfunnet. Ved å gjøre fisk mer tiltalende og tilgjengelig for barn, kan vi ikke bare forbedre deres ernæringsmessige inntak, men også ta et skritt i riktig retning mot en mer bærekraftig fremtid.

Tips til hvordan man kan få barn til å spise mer fisk

I en ideell verden ville barna våre glede seg over en tallerken med dampet laks eller en fargerik fiskesalat like mye som en porsjon pommes frites eller en sjokoladebar. Virkeligheten er ofte en annen, og mange foreldre står overfor utfordringen med å introdusere mer næringsrik mat, som fisk, i barnas kosthold. Her er en grundig guide til hvordan du kan gjøre fisk til en attraktiv og fast del av familiens måltider.

Forstå barrierene

Før vi utforsker løsningene, er det viktig å forstå hvorfor barn ofte nøler med å spise fisk. Smak, tekstur, og til og med visuell presentasjon kan påvirke barnas villighet til å prøve nye matvarer. Fisk kan være en utfordring på grunn av dens distinkte smak og noen ganger lukten, som kan være uvant for barn.

Gjør måltidene interaktive og morsomme

En effektiv måte å gjøre fisk mer tiltalende på, er å gjøre måltidene interaktive og morsomme. Dette kan inkludere alt fra å la barna hjelpe til med å tilberede måltidet til å presentere maten på kreative måter.

 • Matlaging sammen: la barna velge ut fisk på butikken og involver dem i matlagingen. Dette kan være så enkelt som å røre i sausen, legge grønnsaker i en bakeform, eller forme fiskekaker. Når barna føler eierskap til måltidet, er de mer sannsynlig å prøve det de har laget.
 • Kreative presentasjoner: bruk utstikkere for å lage fiskekaker i form av stjerner, hjerter, eller dyrefigurer. Lag en “skattekiste” av ris med “skatter” av fargerike grønnsaker og biter av fisk gjemt inni. Å gjøre maten visuelt tiltalende kan gjøre en stor forskjell.

Introduser fisk gjennom favorittretter

Barn er mer åpne for å prøve nye matvarer når de er presentert i en kjent kontekst. Start med å introdusere fisk gjennom retter barna allerede elsker.

 • Fiske taco: bytt ut kjøtt med grillet eller stekt fisk i barnas taco. Server med en rekke tilbehør slik at de kan tilpasse sin egen taco.
 • Fiskepizza: bruk en enkel pizzadeig, ha på tomatsaus, og topp med flak av laks eller tunfisk og barnas favorittgrønnsaker.
 • Fiskepinner: hjemmelagde fiskepinner er et sunnere alternativ til de frosne variantene. La barna dyppe dem i hjemmelaget dipp eller ketchup.

Eksperimenter med smaker og teksturer

Ikke alle fiskeretter trenger å være blanke og smakløse. Eksperimenter med ulike smaker og teksturer for å finne hva barna liker best.

 • Marinader og glasurer: en søt og krydret glasur kan gjøre fisk mer tiltalende for barn. Prøv en teriyaki-glasur på laks eller en mild honning-sennepsglasur på hvit fisk.
 • Panering og krusting: en sprø utside kan gjøre fisk mer tiltalende. Prøv å panere fiskefileter med knuste cornflakes eller panko for en knasende tekstur.
 • Varierte tilberedningsmetoder: ikke vær redd for å eksperimentere med ulike tilberedningsmetoder. Fisk kan grilles, bakes, dampes, eller stekes. Hver metode tilbyr en unik smak og tekstur som kan appellere til ulike preferanser.

Lær gjennom spill og historiefortelling

Barn elsker historier og spill, så hvorfor ikke integrere dette i måltidene? Lær dem om hvor fisken kommer fra, hvilke typer fisk som finnes, og hvorfor det er viktig å spise bærekraftig.

 • Tema måltider: arranger et “piratmåltid” med sjørøvertema hvor fisk er hovedskatten. Eller hva med en “undervannsfest” hvor alt på menyen er inspirert av havet?
 • Interaktive læringsaktiviteter: bruk bøker, apper, eller spill som fokuserer på havet og dets innbyggere for å gjøre læringen morsom og engasjerende.

Tilby valgmuligheter

Barn liker å føle at de har kontroll over egne valg, spesielt når det kommer til mat. Tilby flere fiskeretter og la dem velge hva de vil prøve.

 • Fiskesmakstest: arranger en smakstest hvor barna kan prøve små porsjoner av ulike fiskeretter og rangere dem etter hva de liker best.
 • Bygg din egen bolle: tilby en “bygg din egen bolle”-kveld med forskjellige typer kokt fisk, ris, grønnsaker, og sauser. Dette gir barna muligheten til å eksperimentere med smaker og kombinasjoner.

oppsumert

Å introdusere barn til fisk krever tålmodighet, kreativitet, og en dose eventyrlyst. Ved å gjøre måltidene morsomme, involvere barna i matlagingen, og eksperimentere med smaker og presentasjoner, kan du sakte men sikkert gjøre fisk til en elsket del av deres kosthold. Husk, målet er ikke bare å få dem til å spise fisk for ett måltid, men å fostre en livslang kjærlighet til sunn og næringsrik mat.

Ernæringsfordeler ved å spise fisk

Å inkludere fisk i kostholdet bringer med seg en rekke ernæringsmessige fordeler, spesielt når det gjelder mager fisk som torsk, sei, og laks. Disse fiskesortene er ikke bare rike på høykvalitetsprotein og lavt i mettet fett, men de er også en fremragende kilde til omega-3-fettsyrer, som er essensielle for hjernens funksjon og generell helse.

omega 3

Omega-3-fettsyrer, spesielt epa og dha, er kjent for å bidra til hjertehelsen ved å redusere risikoen for hjertesykdommer. Forskning viser at inntak av fisk rik på omega-3-fettsyrer kan senke blodtrykket og forbedre blodlipidprofiler (mozaffarian & rimm, 2006). Omega-3-fettsyrer spiller også en kritisk rolle i hjernens utvikling og funksjon, og er knyttet til lavere risiko for depresjon, adhd, og demens (gómez-pinilla, 2008).

protein

Høykvalitetsprotein i fisk bidrar til muskelvekst og vedlikehold, og er spesielt viktig for barn, eldre, og de som er i rehabilitering. Proteinene i fisk er lett fordøyelige og inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger for å fungere optimalt.

vitaminer og mineraler

Fisk er også en viktig kilde til mange vitaminer og mineraler, inkludert vitamin d, b2 (riboflavin), kalsium, fosfor, jern, sink, jod, magnesium, og kalium. Vitamin d, som ofte er mangelvare i mange kosthold, er viktig for beinhelsen og immunforsvaret. Mager fisk gir disse næringsstoffene uten å tilføre mye mettet fett, noe som gjør dem til et ideelt valg for et hjertevennlig kosthold.

Bærekraft og helse

Å velge bærekraftig fanget eller oppdrettet fisk sikrer ikke bare at vi beskytter marine økosystemer, men det støtter også et kosthold som er gunstig for vår egen helse. Ernæringseksperter anbefaler å spise fisk minst to ganger i uken som en del av et balansert kosthold (american heart association, 2020).

Ved å inkludere mager fisk i kostholdet, kan man nyte godt av disse ernæringsmessige fordelene, samtidig som man bidrar til en mer bærekraftig fremtid.

Noen internasjonale og kule fiskeretter

La oss utforske en verden av smaker med 10 innovative og “kule” internasjonale fiskeretter som ikke bare smaker fantastisk, men også bidrar til et bærekraftig og sunt kosthold.

Hver av disse rettene representerer en unik blanding av kultur, smak, og ernæringsmessige fordeler, og viser hvordan fisk kan være en del av et variert og bærekraftig kosthold. Ved å velge retter fra ulike deler av verden, kan vi også lære mer om globale matvaner og bidra til en større bevissthet rundt bærekraftig sjømatkonsum.

noen kule fiskeretter

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Fiskepinne wrap gir en moderne og praktisk vri på de klassiske fiskepinnene, pakket inn i en næringsrik fullkorns wrap sammen med friske grønnsaker og en lett yoghurtdressing. Denne internasjonale retten er perfekt for en næringsrik og barnevennlig måltid, med ingredienser som fremmer bærekraft og helse.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Oppgrader familiens middagsrutine med hjemmelagde fiskepinner, en sunn og smakfull vri på en klassisk rett. Serveres med en frisk råkostsalat og en lett yoghurtbasert remulade, er dette måltidet både næringsrikt og barnevennlig, og bruker bærekraftig fanget fisk for en ansvarlig nytelse.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Fisk masala er en rik og smakfull indisk rett som kombinerer saftige fiskestykker med en kremet masalasaus rik på tomater, løk, og et utvalg av krydder. Denne retten er et sunt valg, takket være de ernæringsrike ingrediensene og de antiinflammatoriske egenskapene til krydderne som brukes.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Laks teriyaki kombinerer den rike umamismaken av teriyakisaus med den delikate teksturen av laks, grillet eller stekt til perfeksjon. Denne retten er et sunt valg som er rikt på omega-3-fettsyrer, og ved å velge bærekraftig oppdrettet laks, bidrar man til ansvarlig fiske.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Fisketaco kombinerer marinert og grillet eller stekt fisk innpakket i myke tortillas, toppet med kålslaw, avokado, og et sprut av lime. Denne retten fra Mexico er ikke bare en fryd for smaksløkene, men også et valg som støtter bærekraftig fiske og tilbyr en sunn dose av protein og omega-3-fettsyrer.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Utforsk den rike smaken av indisk kystkultur med fiskecurry, en aromatisk rett som kombinerer fersk fisk med kokosmelk og et utvalg av tradisjonelle indiske krydder. Denne retten er ikke bare en fryd for ganen, men også en hyllest til bærekraftig matlaging og ernæring.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Oppdag den hjertevarmende og næringsrike "Maeuntang", en krydret koreansk fiskesuppe beriket med tofu, grønnsaker, og gochujang. Denne retten er et perfekt eksempel på Koreas kjærlighet for lokale og sesongbaserte ingredienser.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Opplev den rike smaken av Mexico med "Pescado a la Veracruzana", en tradisjonell rett som kombinerer fisk med en saus av tomater, kapers, oliven, og jalapeños. Denne retten er et eksempel på hvordan bærekraftig sjømat og friske ingredienser kan skape en næringsrik og smakfull måltid.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Opplev den autentiske smaken av Spania med paella, en verdensberømt risrett som kombinerer safran-infusert ris med en rekke sjømat og sesongens grønnsaker. Denne retten er et testament til bærekraftig og sunn matlaging.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Opplev den autentiske smaken av Brasil med moqueca, en rik og aromatisk fisk- og skalldyrgryte kokt med kokosmelk, tomat, løk, hvitløk, og koriander. Denne næringsrike retten fremhever lokale ingredienser og tilbyr en fest av vitaminer og mineraler.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Opplev den klassiske britiske retten fish and chips, tilberedt med en sunnere vri. Ved å velge bærekraftig fisk og bruke sunnere stekemetoder, blir denne retten en nytelse som passer inn i et balansert kosthold.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Gravlaks er en tradisjonell skandinavisk rett som feirer de rike smakene av laks kuret i en blanding av salt, sukker, og dill, ofte akkompagnert av en distinkt sennepssaus. Denne retten, med sine røtter dypt forankret i Norge, representerer en kulinarisk tradisjon som er både bærekraftig og næringsrik.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Oppdag den rike og smakfulle bouillabaisse, en tradisjonell fransk fiskesuppe fra Marseille, servert med rouille. Denne oppskriften kombinerer lokale fiskeslag og skalldyr for en bærekraftig og næringsrik måltid.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Utforsk kunsten å lage sushi hjemme med denne omfattende guiden. Lær hvordan du kombinerer eddikris med rå eller lett tilberedt fisk, tang, grønnsaker, og wasabi for å skape autentisk japansk sushi. Oppdag bærekraftige valg for en hjertevennlig måltid.

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  Oppdag den autentiske smaken av Peru med denne tradisjonelle ceviche-oppskriften. En perfekt blanding av frisk fisk, sitrusjuice, chili, løk, og koriander, som sammen skaper en eksplosjon av smak. Denne retten er ikke bare en fest for smaksløkene, men også et sunt og bærekraftig valg.

inkluder barna

Gjør det til en lek

Barn elsker lek og moro, så hvorfor ikke gjøre måltidene spennende? Bruk utstikkere for å lage fiskekaker eller fiskeboller i morsomme former. Presenter maten på en kreativ måte som gjør at barna blir nysgjerrige og interesserte i å prøve.

Involver barna i matlagingen

Barn er mer tilbøyelige til å spise noe de selv har vært med på å lage. La dem hjelpe til med å velge ut fisk på butikken, og involver dem i enkle matlagingsprosesser som å røre i sauser eller legge fisk på tallerkenen.

Introduser fisk gjennom kjente retter

Start med å introdusere fisk i retter barna allerede elsker. Lag en fiskeversjon av taco, pizza med fisketopping, eller fiskeburgere. Dette kan gjøre overgangen til nye smaker mindre skremmende.

Bruk milde fiskesorter

Barn kan være følsomme for sterke smaker, så start med mildere fiskesorter som torsk, sei, eller laks. Disse fiskesortene er også rike på næringsstoffer og omega-3-fettsyrer, som er viktige for barns utvikling.

Eksperimenter med tilberedningsmetoder

Ikke alle barn liker fisk som er stekt eller kokt. Prøv ulike tilberedningsmetoder som baking, grilling, eller dampkoking for å finne hva barnet foretrekker. Fisk i foliepakker med grønnsaker kan også være en hit, da det ofte blir saftig og smakfullt.

Lag sauser og dipp som barna elsker

Mange barn elsker å dyppe maten sin. Tilby sunne, hjemmelagde sauser eller dipper som kan gjøre fiskerettene mer fristende. En mild yoghurtdipp eller en hjemmelaget tomatsaus kan ofte være det som trengs for å gjøre fisk til en suksess.

Server fisk regelmessig

Barn trenger ofte å bli eksponert for en ny matvare flere ganger før de aksepterer den. Ikke gi opp etter første forsøk. Ved å servere fisk regelmessig, i ulike former og tilberedninger, kan barn gradvis venne seg til smaken.

Fokuser på historiefortelling

Fortell barna hvor fisken kommer fra, og gjør måltidet til en lærerik opplevelse. Snakk om havet, fiskene, og hvorfor det er viktig å spise bærekraftig. Dette kan vekke nysgjerrighet og interesse for maten de spiser.

utforsk havets skatter for helse og miljø

Gjennom denne reisen i fiskens verden har vi utforsket alt fra de ernæringsmessige fordelene ved å inkludere mer fisk i kostholdet, til spennende og innovative måter å tilberede fisk på fra ulike hjørner av verden. Det står klart at fisk ikke bare tilbyr en rik kilde til essensielle næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, proteiner, vitaminer, og mineraler, men også spiller en kritisk rolle i å fremme et mer bærekraftig matforbruk.

Å velge fisk fra bærekraftige kilder og innlemme denne næringsrike matvaren i vårt daglige kosthold kan ha betydelige fordeler for både vår personlige helse og planetens velvære. Fra å støtte hjerte- og hjernefunksjon til å bidra til en mer ansvarlig forvaltning av verdens havressurser, er fordelene med å spise fisk mange.

Vi oppfordrer derfor alle til å eksperimentere med nye fiskeretter, utforske de rike smakene som havet har å by på, og gjøre fisk til en fast, men samtidig spennende del av kostholdet. Enten det er gjennom å prøve en ny internasjonal oppskrift, eller ved å finne nye måter å inkludere fisk i favorittrettene dine, er det mange måter å nyte denne fantastiske ressursen på.

La oss sammen ta skritt for å omfavne et mer bærekraftig og helsefremmende kosthold, og la oss feire de utallige kulinariske mulighetene som fisk gir oss. Ved å gjøre bevisste valg om hva vi legger på tallerkenen, kan vi alle bidra til en sunnere fremtid for oss selv og for planeten vår.

Referanseliste

 • American heart association. (2020). Fish and omega-3 fatty acids. Hentet fra american heart association
 • Gómez-pinilla, f. (2008). Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nature reviews neuroscience, 9(7), 568-578. Doi:10.1038/nrn2421
 • Mozaffarian, d., & rimm, e. B. (2006). Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits. Journal of the american medical association, 296(15), 1885-1899. Doi:10.1001/jama.296.15.1885
 • Norges sjømatråd. (n.d.). 270 000 norske barn og unge spiser nesten ikke fisk. Hentet fra sjømatrådet