Julen er en tid for glede, men også for overflod av mat. I denne artikkelen dykker vi ned i kunsten å forvandle julerester til nye kulinariske kreasjoner. Fra ribbe tacos til kalkun quesadillas, vi utforsker kreative og smakfulle måter å gjenbruke julemiddagen på. Bli med oss på en reise gjennom bærekraftig og økonomisk matlaging, og oppdag hvordan du kan gi nytt liv til dine julerester.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Julen – en tid for overflod og kreativitet

Julen er kjent for sine overdådige måltider og varme sammenkomster. Bordene bugner av tradisjonelle retter som ribbe, pinnekjøtt, juletorsk og kalkun, ofte i større mengder enn hva vi klarer å konsumere. Resultatet er en overflod av rester som kan virke overveldende. Men disse restene representerer ikke bare en utfordring, men også en mulighet.

I stedet for å se på julerester som et problem, kan vi se dem som en invitasjon til kreativitet på kjøkkenet. Med litt fantasi og noen enkle teknikker kan vi forvandle disse restene til helt nye og spennende retter. Dette er ikke bare en måte å spare penger og redusere matsvinn på, men også en sjanse til å utvide vårt kulinariske repertoar og nyte julematen på nye måter.

Gjenoppfinne klassikere

En av nøklene til å lykkes med julerester er å tenke utenfor boksen. Tradisjonelle juleretter kan omskapes og presenteres i en helt ny form. Ribbe kan for eksempel bli til smakfulle tacos med en asiatisk vri, pulled pork, grillribbe med bbq-saus, mens pinnekjøtt kan forvandles til sprø croquettes som vil overraske og glede. Juletorsken kan bli til hjertevarmende fiskekaker, og kalkunen kan bli hovedingrediensen i en rik og kremet risotto.

Bærekraftig og økonomisk planlegging av innkjøp

I en tid hvor både økonomi og bærekraft er sentrale temaer, blir det å planlegge innkjøpene nøye en essensiell del av vår tilnærming til julen. Ved å kjøpe akkurat det vi trenger, unngår vi overflødige matinnkjøp som ofte fører til unødvendig matsvinn. Dette er ikke bare en økonomisk smart strategi, men også et viktig skritt mot en mer bærekraftig livsstil.

Å bruke opp julerester er en praktisk demonstrasjon av denne tilnærmingen. Det handler om å se verdien i det vi allerede har, og å forvandle det til nye måltider. Dette bidrar til å ta vare på miljøet ved å redusere matsvinn, samtidig som det hjelper med å holde husholdningsbudsjettet i sjakk. Spesielt i julen, en tid preget av fristelser til overdådige måltider, kan en bevisst og planlagt tilnærming til matlaging og innkjøp gjøre en betydelig forskjell for både lommeboken og planeten vår.

Noen forslag til hvordan du kan bruke rester.

Rester av ribbe

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En unik og smakfull pizza med ribbe, rødløk, og en blanding av mozzarella og blåmuggost

  kr/porsj

  kg/co2

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En kreativ og smakfull måte å bruke ribberester på, med en asiatisk vri.

  kr/porsj

  kg/co2

Asiatisk ribbetaco

med hoisin og vårløk

Rester av pinnekjøtt

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En moderne og spennende vri på tradisjonelt pinnekjøtt, servert som crispy wraps med asiatisk inspirasjon

  kr/porsj

  kg/co2

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En elegant og smakfull måte å bruke pinnekjøttrester, servert med en søt og syrlig rødbet- og eplechutney

  kr/porsj

  kg/co2

Pinnekjøttkroketter

med eple- og rødbetchutney

rester av torsk

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En hjertevarmende grateng med fisk, poteter og en kremet saus, toppet med brødkrummer og ost

  kr/porsj

  kg/co2

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En smakfull og næringsrik måte å bruke rester av fisk på på, servert med hjemmelaget remulade

  kr/porsj

  kg/co2

fiskekroketter

med remulade

rester av kalkun

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En rask og enkel rett som kombinerer kalkunrester med ost og tortillas, stekt til de er sprø.

  kr/porsj

  kg/co2

 • Illustrasjonsbilde for oppskriften

  En kremet og trøstende risotto som bruker opp rester av kalkun sammen med en blanding av grønnsaker

  kr/porsj

  kg/co2

kalkun quesadillas

med salsa og guacamole

Vær kreativ og del

Å bruke opp julerester er ikke bare økonomisk og bærekraftig, men det kan også være en morsom og kreativ utfordring. Vi oppfordrer alle til å tenke nytt rundt restene denne julen, og dele deres egne oppskrifter eller variasjoner på sosiale medier eller i kommentarfeltet. La oss sammen gjøre julen til en tid for ansvarlig forbruk og kreativ matlaging!

Har du laget en spennende rett med dine julerester? Del den med oss og andre lesere! Bruk hashtaggen #JuleresterMedHjemmekokklauget på sosiale medier, eller legg igjen en kommentar på dette innlegget.

Vi gleder oss til å se dine kreative løsninger!

Abonnere på vårt nyhetsbrev og få beskjed før alle andre om våre nye oppskrifter og tilbud

I tillegg til 10% rabatt på ditt første kjøp såklart!

Innholdsfortegnelse

Artikkelinfo

558 ord i artikkelca 2,8 minutters lesetidVisninger: 860 kommentarer on Julemat og rester: Kreative måter å bruke opp julemiddagen
Intern annonse: