Hjemmelaget Ketchup

Print Friendly, PDF & Email
Hjemmelaget Ketchup, 5.3 out of 6 based on 4 ratings
GD Star Rating
loading...

Elsket og hatet … Sannsynligvis har du den i kj?leskapet i en eller annen variant. Tomatketchupen fra Idun, Heinz, Mutti, eller gud forby Euroshopper sin. Det du sannsynligvis ikke har, er hjemmelaget ketchup.

Ketchupens opprinnelse kan den spores tilbake til Kina. Det var en saus laget av fermentert fisk og diverse krydder. P? 1800 tallet hadde denne type sauser spredt seg til Malaysia og ble kalt k?chap. Herfra ble den med engelskmennene hjem. P? engelsk ble navnet etterhvert til ketchup. Mange varianter ble utviklet. Det vi kjenner som ketchup, tomatketchupen, ble til rundt 1800-tallet.

En virkelig god ketchup best?r av masse tomater. Enkelte av billigmerkene b?r du helt klart styre unna. De inneholder lite tomat, mye modifisert stivelse og masse annet «snacks» kroppen din garantert ikke trenger. ? lage ketchup er ikke noen heksekunst. Det tar litt tid, men den passer seg stort sett p? seg selv. I denne oppskriften bruker man hermetiske tomater. Vil du pr?ve deg frem med ferske tomater istedenfor trenger du rundt 2, 5 kilo. Det kan v?re lurt ? holde tilbake noe av sukkeret og edikken til du skal smake til. NB! Eddikensmaken blir mindre fremtredende ved varmebehandling. De andre smakene endrer seg ogs? litt. La derfor ketchupen st? p? noen minutter p? laveste varme mellom hver gang du smaker til og krydrer.

Ha ketchupen over p? rene glass. Smaken vil fortsette ? utvikle seg i et par uker. Hjemmelaget ketchup holder seg lenge. Jeg har hatt ketchup st?ende i over et ?r uten antydning til at den har begynt ? bli d?rlig.

 

Hjemmelaget ketchup

av Publisert

  Ketchupens opprinnelse kan den spores tilbake til Kina. Det var en saus laget av fermentert fisk og diverse krydder. P? 1800 tallet hadde denne type sauser spredt seg til Malaysia og ble kalt k?chap. Herfra ble den med engelskmennene hjem. P? engelsk ble navnet etterhvert til ketchup. Mange varianter ble utviklet. Det vi kjenner som ketchup, tomatketchupen, ble til rundt 1800-tallet.

  Ingridienser

   Instruksjoner

   No instruction.

   12345 (3 votes, average: 4,67 out of 5)
   Loading...