Rag? alla bolognese – den offisielle oppskrift

Print Friendly, PDF & Email
Rag? alla bolognese - den offisielle oppskrift, 4.8 out of 6 based on 5 ratings
GD Star Rating
loading...

Her for en stund tilbake oppdaget jeg til min store skam og fortvilelse at det jeg trodde var verdens beste spaghetti bolognese for det f?rste ikke var en bolognese, men at spaghetti bolognese omtrent er like italiensk som f?rik?l. Det jeg (og sikkert mange andre) stolt hadde laget p? kj?kkenet i en ?rrekke var rett og slett en tomatsaus med litt kj?tt i og ikke en vaskekte rag? alla bolognese.

Rag? alla bolognese

Rag? alla bolognese

 

Det finnes sikkert et par tre tusen restauranter som servere spaghetti bolognese til storforlangende turister. Turistene forlanger det de tror er den kvintessensielle hj?rnesteinen i italiensk matlaging, mens kj?kkensjefen – forh?pentligvis st?r p? kj?kkenet og river seg i det alt tynnslitte h?ret over dette barbariet. Enten det, eller s? ler han r?tt av disse kunnskapsl?se turistene mens han gladelig lopper dem for penger for en rett han neppe ville ha spist selv. Hvorfor? ? svaret er at ( og dette har du sikkert opplevd selv) kj?ttsausen ikke henger fast p? den pinglete spaghettien og samler seg i bunnen av gryta. Bolognese, eller rag? alla bolognese som det heter i Italia severes som regel med tagliatelle eller fettuccine. Andre pastavarianter som ofte brukes er penne og rigatoni. Spaghetti bolognese, oppsto utenfor Italia, og enkelte heveder at retten kom til Italia med alierte soldater som hadde f?tt en eller annen tomatisert greie med tomatsaus og kj?tt i.

Lager man en skikkelig rag? alla bolognese, og bruker noen av de mer robuste pastavariantene, vil den klynge seg til pastaen som en druknende til en redningsfl?te. Jeg nevnte at jeg i flere ?r laget det jeg n? velger ? kalle en tomatsaus med litt kj?tt i. En relativt sausete aff?re. Rag? alla bolognese, nesten kremete tjukk. I den offisielle oppskriften som vi skal presentere her, brukes ikke annet krydder enn salt og pepper ?

Jeg har selv opp igjennom brukt ymse diverse t?rkede urter, disse har jeg n? droppet. I stedet hender deg seg at jeg krydrer min rag? alla bolognese ( selv om jeg flere meg som verdens st?rste synder) med ett laurb?rblad og to, litt kanel og nyraspet muskatn?tt. Jeg vil likevel anbefale at du i det minste pr?ver ? lage den offisielle versjonen noen ganger f?r du eventuelt finner det for godt ? begynne ? leke deg med krydring. Selv kommer jeg aldri til ? g? tilbake til de tomatsausgreiene jeg lagde f?r, og det tror jeg heller ikke at du vil.

Hva er en rag? bolognese?

De f?rste henvisningen til en kj?ttbasert sau) servert til pasta, dukker opp p? slutten av 1800 tallet. Kokken Pellegrino Artusi publiserte en oppskrift han karakteriserte som kj?ttsaus alla bolognese i 1891. Det man forbider med rag? alla bolognese i dag minner bare delvis om Pellegrinis oppskrift. Den inneholdt bland annet sopp, og b?de kyllinglever og tr?ffel ble anbefalt for ? h?yne smaken. I tillegg brukte Pellegrini magert kalvekj?tt. I dag vrimler det med oppskrifter p? rag? alla bolognese. I noen oppskrifter bruker man hele stykker h?yrygg av storfe som braiseres lenge til kj?ttstrukturen nesten bryter sammen f?r man moser kj?ttet med en gaffel. I andre brukes kj?ttdeig av svin sammen med kj?ttdeig av okse. De fleste oppskrifter inneholder panchetta eller bacon. Felles for alle er at de er silkeaktig kremete, at kj?ttet st?r i hovedfokus og at tomat spiller andrefiolin.

Den 17 oktober 1982, etter lengre tids studier og forskning, presenterte Accademia italiana della cucina i samarbeide med handelskammeret i Bologna. Selv om dette er den offisielle oppskriften, mener ikke Accademia italiana della cucina at de sitter med den eneste autentiske oppskriften p? rag? alla bolognese til det er nok variasjonen over temaet for store. Slik jeg forst?r det er det mer en veiledning til fremgangsm?te og hvilke elementer den skal inneholde og hvilken konsistens man er p? jakt etter. Sofrittoen i oppskriften fra Accademia itaiana della cuccina, inneholder eksempelvis ikke persille noe den vanligvis gj?r. Den inneholder heller ikke kj?ttkraft, noe jeg liker ? bruke, og det er overlatt til en selv om man velger ? ha i hvit eller r?d vin. Jeg har brukt begge. Som regel lar jeg valget av vin v?re opp til hva jeg har lyst ? drikke ved siden av.

Siden rag? alla bolognese er en av de mest misforst?tte og bastardieserte rettene i verden, kan du bare tenke deg hvor mange andre retter som baserer seg p? denne kj?ttsausen som er det. Lasgana alla bolognese al forno for eksempel, eller hva med canneloni? Jeg lover at jeg skal ta et dypdykk i Lasagna i en senere artikkel. Enn s? lenge f?r dere n?ye dere med oppskriften p? den offisielle rag? alla bolognese.

Et lite tips f?r du setter i gang. Denne retten tar virkelig lang tid ? lage, og den krever tilsyn fra tid til annen. Skal du f?rst lage den, lag gjerne dobbelt eller trippelt av det som er opplyst i oppskriften. Rag? alla bolognese egner seg godt til frysing.

 

Rag? alla bolognese

av Publisert

 • Gi: 8 Portioner
 • Forberedelser:
 • Tilberedning:
 • Klar på:

Dette er den offisielle oppskrifen p? rag? alla bolognese slik fremsatt av Accademia italiana della cucina. Oppskirften er ganske stor, men du kan likevel med fordel doble eller tredoble den

Ingridienser

  Instruksjoner

  No instruction.

  12345 (5 votes, average: 3,60 out of 5)
  Loading...