Hjemmelaget napolitansk pizza

Print Friendly, PDF & Email
Hjemmelaget napolitansk pizza, 6.0 out of 6 based on 3 ratings
GD Star Rating
loading...

Pizza er etterhvert blitt en norsk nasjonalrett. Frysediskene bugner over av mer eller mindre gode hel og hvalvfabrikata, og hvem husker vel ikke mors hjemmelagede pizza med kj?ttdeig og et tjukt lag med norvegia p? toppen? Men, du kan faktisk lage ekte napolitansk pizza hjemme og f? til et resultat som ikke skiller seg nevnv?rdig fra det du f?r p? en virkelig god pizzarestaurant.

Napolitansk Pizza

Pizzaen s? etter sigende dagens lys i omr?det rundt Napoli for mer enn 2ooo ?r siden. N? var ikke det ? hive noen rester og kanskje ogs? litt ost noe man utelukkende bedrev i omr?det rundt Napoli, blant annet gjorde man noe lignende i antikke Hellas – og det fines referanser til flatt br?d med restemat fra vikingtiden i Norge. Den moderne pizzaen slik vi kjenner den (med tomatsaus) dukket opp p? 1800 tallet. Klassikeren Pizza Margherita ble etter sigende til i 1889 da den Napolitanske pizzaiolien Raffaele Esposito ble hyret inn av det kongelige palasset Capodimonte for ? lage en pizza til ?re for dronning Margherita som var p? bes?k i byen. Han laget tre forskjellige varianter. Den som falt best i smak hos dronningen var en pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum. R?dt, hvit og gr?nt som det italienske flagget. Om denne legenden er sann eller ikke er det vel egentlig ingen som vet, men historien er s? sjarmerende at jeg velger ? tro p? den.

Pizza spises over hele verden og i f?lge analyseselskapeftAC Nielsen er Norge det landet i verden hvor det spises mest pizza per innbygger. I 2004 satte vi til livs 5,4 kilo hver. Hele 50 millioner frossenpizzaer ble solgt det ?ret. Vi konsumerte 22000 tonn frossenpizza, 15000 tonn hjemmelaget pizza og 13000 tonn pizza fra pizzarestauranter.

Det som kjennetegner en god napolitansk pizza, er den tynne bunnen og tomatsausen. Bunnen skal i f?lge offisielle regler ( ja de finnes faktisk) ikke v?re tykkere enn 3 millimeter! I tillegg stekes den gjerne p? veldig h?y varme rundt 485 grader celsius i 60-90 sekunder. De f?rreste har ovner hjemme som blir s? varme. Jeg pleier ? sette ovnen p? s? h?y varme som mulig en god time f?r jeg skal steke pizza . I tillegg har jeg en bakestein. Har du ikke bakestein kan du for eksempel bruke murstein eller uglasserte fliser. Eller du kan steke pizzaen p? stekebrett.

Hva du vil ha p? pizzaen din er helt og holdent opp til deg, du kan til og med lage dessertpizza. Skal du lage noen av klassikerne – de er som regel veldig enkle med f? ingredienser, er det spesielt viktig at deigen og sausen er helt i toppklasse. Det fines relativt mange napolitanske pizzaiolier som vil hevde at det kun finnes to varianter som kan kalles ekte original pizza, pizza Margherita og pizza Marinara. Slik sett lyver nok tittelen litt, men inspirasjonen til denne artikkelen er uansett de klassiske napolitanske pizzaene. Lengre ned vil du fine en liste over noen klassiske pizzaer og hva de best?r av. Et lite tips, pr?v ? begrens deg ?r du skal toppe pizzaen din. Det blir fort alt for mye fyll, og da flyter den over n?r du steker den. I tillegg blir den nesten umulig ? spise.

Som base til sausen kan du om du vil bruke sugo de pomodoro. Om du vil kan du ogs? lage en enkel og smakfullsaus ved ? fin hakke tomater som du har tatt av skallet og fjernet kjernene. Hakk opp s? mange tomater du tror at du vil trenge, finhakk basilikum og smak til med salt. Enklere kan det ikke gj?res. eller du kan bruke oppskriften under. Som det meste jeg baker bruker jeg surdeig i pizzadeigen min siden jeg synes det smaker mye bedre. Jeg pleier ogs? ? ha i siktet durumhvtemel eller semule for ? f? til en skikkelig god tekstur. N?r du har v?rt p? en virkelig god pizzarestaurant har du kanskje spist pizza med kj?ttboller? Disse kj?ttbollene er som regel laget av p?lsedeig fra ferske p?lser. En slik p?lsedeig kan du enkelt lage selv. Det tar to minutter i foodprosessoren.

Oppskrift: klassisk pizzasaus.

Oppskrift: pizzadeig p? surdeig.

Oppskrift: p?lsedeig.

 

Klassiske pizza:

Pizza Marinara: tomatsaus, hvitl?k, oregano*

Pizza Margherita: tomatsaus, mozzarella, basilikum*

Pizza Romana: tomatsaus, mozzarella. ansjos, oregano, oliveolje

Pizza Capricciosa: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignon, artiskokk, oliven, olivenolje

Pizza Quattro formagi: tomatsaus, mozzarella, fontina, gorgonzola, stracchino

Pizza Calzone: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignion

Pizza Quattro stagione: tomatsaus, kokt skinke, artiskokk, bl?skjell, champignon, ansjos, oliven

Pizza Frutti de mare: Sj?mat

Dette er bare noen eksempler. Andre toppinger kan v?re: pl?ser, p?lskj?tt fra ferske p?lser, parmaskinke ( has p? n?r pizzaen kommer ut av ovnen), ricotta, bacon, spinat, pepperoni og tunfisk.

* Napoli

 

 

12345 (No Ratings Yet)
Loading...