Hjemmelaget Majonaise, Majones, Mahonesa, Mayo

Print Friendly, PDF & Email
GD Star Rating
loading...
Majones, mahonasa, majonaise kj?rt barn mange navn.

Majones, mahonasa, majonaise kj?rt barn mange navn.

Majonaise er en klassiker. De fleste heller til at Majonaise ble til i 1756 etter at hertugen av Richelieu, Louis Fran?ois Armand de Vignerot du Plessis sier over engelskmennene ved byen Mahon p? Menorca. Den skal originalt ha het Mahonayse. En annen historie er at den er oppkalt etter hertugen av Mayenne som visstnok skal ha tatt seg tid til ? avslutte et m?ltid best?ende av kylling og kald saus f?r han ble sl?tt i slaget ved Arques i 1589. Gastronomibibelen Larousse Gastronomique, hevder at at Mayonnaise er avledet moyeunaise etter det franske ordet for eggeplomme moyeu.

Uansett hvem som har rett eller feil, god er den Majonaisen. Spesielt hvis du tar deg bryet med ? lage den hjemme. Majonaise er en emulsjon. Kort forklar er en emulsjon det ? lage en stabil blanding av to bestanddeler som ikke naturlig vil blande seg. For eksempel vil du ikke uten videre kunne lage en stabil blanding av olje og vann. Den vil raskt skille seg i sine to bestanddeler. For ? binde disse to sammen, trenger du en emulgator som hjelper vannet og fettet ? binde seg til hverandre.

I Majonaise, er det litt enklere eggeplomme er i seg selv en emulgator i tillegg brukes det sennep som ogs? hjelper til i prosessen. Gjennom ? spe inn olje litt og litt og r?re som en gal mellom hver gand med for eksempel en ballongvisp, finfordeler du oljen i bittesm? dr?per i eggeplommen slik at det dannes en stabil emulsjon, og vips s? har du Majonaise. En av de virkelig flotte tingene med Majonaise er at de er en av viktigste grunnsausene vi har. Kan du lage denne kan du lage et vell av sauser og dressinger.

Majonaise kan sprekke og skille seg. Det kan det v?re flere ?rsaker til. N?r man skal lage Majonaise, er det viktig at alle ingrediensene er romtempererte. Har du egget/ eggene i kj?leskapet, b?r du ta de ut et par timer f?r. For ?vrig er det egentlig ingen som helst grunn til ? ha egg i kj?leskapet. De holder seg i ukesvis om ikke m?nedsvis i romtemperatur. En annen vanlig ?rsak til at Majonaisen sprekker, er at man har i oljen for raskt spesielt i begynnelsen av prosessen, eller at man rett og slett har i s? mye olje at eggeplommen ikke klarer ? absorbere mer. Det er ikke vanskelig ? reparere en sprukket Majonaise, og jeg skal skrive litt om hvordan litt lengre nede i denne posten

Hvis jeg eksempelvis skal bruke Majonaisen til reker, pleier jeg ofte ? tilsette litt mere sitronsaft enn hva jeg ellers gj?r. Tilsetter du most ansjos, hakkede kapers og hakket sylteagurk samt litt kj?rvel, persille og estragon har du hjemmelaget remulade.

Da er det vel bare ? finne frem det hjemmebakte surdeigsbr?det du selvf?lgelig bakte i g?r, posen med reker du rasket med deg fra ferskvaredisken og en god flaske hvitvin. Jeg vil kanske kanskje anbefale en god tysk Riesling eller hva med en ?sterrisk Gr?ner Vetliner.

Majonaise

av Publisert

 • Forberedelser:
 • Tilberedning:
 • Klar på:

Majones, mahonasa, majonaise kj?rt barn mange …

Ingridienser

  Instruksjoner

  No instruction.

  12345 (No Ratings Yet)
  Loading...