Garam Masala

Print Friendly, PDF & Email
Garam Masala, 4.3 out of 6 based on 3 ratings
GD Star Rating
loading...

Alle har smakt det, de fleste har likt det. Noen har til og med pr?v ? lage det, men hva er garam masala? Bare du h?rer ordet er det nesten s?nn at du kjenner lukten av indisk mat. Garam masala betyr varm/varmende (garam) krydder (masala).

Garam masala

Garam Masala er ikke et krydder men en blanding av flere ofte innholder den sort pepper, nellik, kardemomme, kumin og kanel, men den kan inneholde dusinvis av andre krydder slik som: fenniklefr?, bukkehornskl?ver, t?rket ingef?r, laurb?rblad og muskatn?tt for ? nevne noen. Det finnes et uhorvelig antall forskjellige garam masala blandinger; med store regionale forskjeller s? vel som forskjellige blandinger til forskjellige retter.

En garam masala skal v?re varmende og ikke brennende heit. I nordindia bruker man for eksempel garam masala i maten for ? hjelpe til med ? holde varmen. Derfor er det ofte ikke chili i de garam masalaene. Denne teorien tilskrives Ajurvedisk tradisjon. Chili gj?r ofte at du svetter, og svetter du n?r du er kald, blir du enda kaldere. En av grunnen til at man spiser masse chili i s?r asia, er nettopp det at den f?r deg til ? svette og dermed kj?le ned kroppen.

Krydder i t?rr stekepanne

Krydder i t?rr stekepanne

I noen oppskrifter blander mann inn urter i sin garam masala, i andre fersk ingerf?r hvitl?k og l?k slik at den blir en slags kryddermos. I andre garam masala, blander man inn frukt.

En garam masala kan ogs? blandes sammen utifra hvilken helsemessig effekt man ?nsker ? oppn?, i f?lge ajurvedisk tradisjon. Bukkerhornskl?ver skal for eksempel forebygge hoste og virke mot skallethet. Den skal ogs? ha egenskaper som bekjemper LDL kolesterol og skal ha positiv effekt p? blodsukkert for mennesker med type 2 diabetes. Koriander skal v?re blodrensende, kj?lende og et afrodisiak – mens kumin for eksempel er en god kilde til jern og er godt for f?rd?yelsen.

N?r man skal lage en garam masala, er det vikrig at man «toaster» krydderene litt i en stekepanne. Det gj?r at aromatene i de krydrene kommer bedre til sin rett. I tillegg tilf?rer prosessen en litt dypere, karamellisert smak til din garam masala. Det er viktig at du gj?r dette i p? lav varme i en t?rr panne. Hvis ikke vil krydrene til din garam masala bli svidd utenp? og r? inni.

Garam masala

av Publisert

  Garam masala er enkelt ? lage selv. N?r du har gjort det noen ganger vil du neppe kj?pe garam masala p? boks igjen.

  Ingridienser

   Instruksjoner

   No instruction.

   12345 (No Ratings Yet)
   Loading...